fbpx

Prețurile gazelor europene scad, deoarece Rusia crește aprovizionarea

Prețurile gazelor naturale din Europa au scăzut la cel mai mic nivel din ultima săptămână, după ce Rusia a început să crească treptat aprovizionarea depozitelor din Europea, conform promisiunilor președintelui Vladimir Putin, notează Bloomberg.

Cotațiile futures olandeze de referință au scăzut cu mai mult de 10% după ce fluxurile de gaz către Europa prin Ucraina și Polonia au crescut miercuri. Gazprom PJSC a rezervat o anumită capacitate de conductă la granița ucraineană-slovacă pentru ziua respectivă, aducând aprovizionarea în conformitate cu acordul de tranzit pe termen lung al Rusiei cu vecinul său, scrie publicația.

Putin a declarat la sfârșitul lunii trecute că Gazprom își va reumple depozitele europene după ce va termina campania de stocare internă din Rusia, care s-a încheiat luni.

Comercianții urmăresc fiecare mișcare a furnizorului de top din Europa, concentrându-se pe cât de mult gaz este livrat dincolo de volumele contractate, scrie Bloomberg. Suplimentarea rezervelor este puțin probabilă, cu excepția cazului în care Gazprom vede progrese în certificarea conductei Nord Stream 2, au spus unii analiști, citați tot de Bloomberg.

Cotele futures de referință pe gaze europene au scăzut cu 6,6%, până la 67,80 euro pe megawatt-oră până la ora 10:25 la Amsterdam. Echivalentul din Marea Britanie a scăzut cu 7% la 174,01 pence un therm.

Prețurile de referință ale energiei electrice germane pentru anul următor au scăzut cu 5,4%, la 108 euro pe megawat-oră, cel mai scăzut din 2 noiembrie. Prețurile germane pentru luna următoare au scăzut cu până la 10%, pe fondul prognozelor meteorologilor care anunță vreme relativ blândă pentru o mare parte din Europa, săptămâna viitoare.

Bloomberg mai subliniază că Gazprom a rezervat miercuri o capacitate de 19 milioane de metri cubi de gaz prin gazoduct din Ucraina către Europa, potrivit lui Sergiy Makogon, șeful Operatorului Sistemului de Transport de Gaze din Ucraina.

Putin urmează să țină miercuri o ședință guvernamentală privind protejarea economiei rusești de efectele negative ale crizei energetice. Piața este atentă pentru eventualele comentarii pe care liderul rus le-ar putea face cu privire la situația actuală de pe piețele de gaze, deoarece prețurile au scăzut când a intervenit de două ori luna trecută.

Între timp, Rusia sporește producția de gaze, cu o producție estimată pentru întregul an la 777 de miliarde de metri cubi, în creștere cu 12% față de 2020, a declarat miercuri ministrul Energiei Nikolay Shulginov.

Deocamdată, livrările de gaze rusești rămân mult mai scăzute decât în ​​mod normal pentru perioada anului, iar câștigurile din această săptămână vin după o scădere recentă, conform Bloomberg.

About Ioana Popa

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.