Președintele Rusiei, Vladimir Putin, este mințit de consilierii săi cu privire la performanța forțelor ruse în Ucraina în timp ce ofensiva militară a Moscovei se prăbușește, potrivit noilor evaluări ale agențiilor de informații din Marea Britanie și SUA, transmite POLITICO.
Adresându-se joi la Universitatea Națională Australiană , Jeremy Fleming, directorul GCHQ, agenția britanică de informații, cibernetică și securitate, a spus: „Credem că consilierilor lui Putin le este frică să-i spună adevărul, ce se întâmplă și amploarea acestor judecăți greșite trebuie să fie de cristal. clar pentru regim.”
Fleming a adăugat că decizia lui Putin de a invada Ucraina s-a dovedit a fi o imensă greșeală de calcul și că a „supraestimat” capacitatea armatei Rusiei.
„Se pare din ce în ce mai mult că Putin a apreciat greșit situația. Este clar că a judecat greșit rezistența poporului ucrainean. El a subestimat puterea coaliției pe care acțiunile sale ar fi galvanizate. El a subestimat consecințele economice ale regimului de sancțiuni. El a supraestimat abilitățile armatei sale de a asigura o victorie rapidă”, a spus Fleming.
Directorul serviciului de informații britanic a continuat spunând că conducerea militară a Rusiei a coborât în haos și că campania lui Putin este „aflată de probleme — moral scăzut, eșecuri logistice și număr mare de victime ale Rusiei. Comanda și controlul lor sunt în haos.”
El a adăugat că soldații ruși s-au revoltat: „Am văzut soldați ruși – lipsiți de arme și moral – refuzând să îndeplinească ordinele, sabotându-și propriile echipamente și chiar doborându-și accidental propriile aeronave”.
Fleming a criticat campania de dezinformare a lui Putin, care vizează libertatea de exprimare în Rusia: „L-am văzut pe Putin mințindu-și propriul popor în încercarea de a ascunde incompetența militară”, adăugând „și toate acestea înseamnă că el caută controlul brutal al presei și accesul. pe internet, el caută închiderea vocilor de opoziție și face investiții mari în propaganda și agențiile lor secrete.”
Fleming a fost precaut cu privire la dacă Rusia este sinceră în ceea ce privește reducerea unora dintre atacurile sale, așa cum au anunțat marți negociatorii ruși la Istanbul.
„Săptămâna aceasta, MOD din Rusia a declarat public că va reduce drastic operațiunile de luptă în jurul Kievului și a unui oraș din nord. Părea că au fost forțați să facă o schimbare semnificativă. Dar apoi au început să lanseze atacuri în ambele locuri. Mesaje amestecate sau dezinformare deliberată – va trebui să vedem cum se desfășoară”, a spus el.
Atât agențiile de informații din SUA, cât și din Marea Britanie au făcut publice în mod repetat informații sensibile, atât în perioada premergătoare războiului, cât și după invazie. „Este deja o caracteristică remarcabilă a acestui conflict cât de multă informație a fost desecretizată atât de repede pentru a trece înaintea acțiunilor lui Putin. În opinia mea, informațiile merită colectate doar dacă o folosim, așa că salut fără rezerve această dezvoltare”, a spus Fleming.
De cealaltă parte a Atlanticului, directorul de comunicații al Casei Albe, Kate Bedingfield , a împărtășit evaluarea britanică și a spus: „Noi credem că Putin este dezinformat de consilierii săi despre cât de prost funcționează armata rusă și despre cum este economia rusă. paralizat de sancțiuni, pentru că consilierii săi seniori le este prea frică să-i spună adevărul.” Bedingfield a adăugat că este „din ce în ce mai clar” că războiul a fost o „gafă strategică” care l-ar lăsa mai slab pe termen lung.