Invazia Rusiei ar trebui să împingă UE să-și „dezrusifice” importurile de petrol, gaze și cărbune, spune ministrul Energiei, Anna Moskwa, potrivit Politico.eu.
Polonia crede că invazia Ucrainei de către Rusia arată că este timpul ca UE să facă ceva ce nu a reușit în crizele trecute, să scotă Rusia din lanțul de aprovizionare cu energie al Europei.
Angajamentele anterioare de a pune capăt dependenței Europei de petrol și gaze rusești nu au ajuns niciodată departe, notează Politicp. UE a făcut promisiuni repetate cu privire la găsirea de noi surse de energie după criza aprovizionării din iarna lui 2009 și după invazia rusă a Crimeei în 2014, dar nu a reușit să își ducă planurile până la capăt. De fapt, situația s-a înrăutățit. Aproximativ 35% din totalul importurilor de gaze din UE au venit din Rusia în 2020, în creștere față de 26% în 2010.
Anna Moskwa, ministrul polonez al energiei, a susținut că războiul total al președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei ar putea schimba calculul și a spus că și-ar dori să vadă acum întreaga UE „de-rusificând” sectorul energetic.
„Acest conflict în desfășurare și războiul ne convinge pe toți că nu avem nevoie de mai multe instrumente de șantaj de la Gazprom și Federația Rusă”, a declarat ea pentru Politico într-un interviu, referindu-se la monopolul de stat al exporturilor de gaze din Moscova.
Remarcile lui Moskwa au venit dur în urma unei intervenții a premierului polonez Mateusz Morawiecki, care a spus săptămâna trecută că Kremlinul pur și simplu își transforma veniturile din vânzările de petrol și gaze în „agresiune, invazie”. Morawiecki a cerut Bruxelles-ului să adauge mai întâi cărbune, apoi și petrol și gaze pe lista importurilor interzise din Rusia. El a adăugat că Polonia este gata să pună un embargo asupra cărbunelui „chiar mâine”, dar are nevoie de aprobarea Comisiei.
În prezent, 55% din importurile de gaze ale Poloniei provin din Rusia. Baltic Pipe va permite Poloniei să importe aceeași cantitate de gaz pe care o cumpără acum de la Gazprom, potrivit think tank-ului Forum Energii. Rusia furnizează, de asemenea, 75% din cărbunele importat de Polonia.
Polonia insistă că acest model de diversificare este transferabil. „Suntem absolut pregătiți și suntem gata să împărtășim experiența noastră”, a spus Moskwa.
„Politica energetică este o politică de securitate”, a declarat ministrul german al Economiei și Climei, Robert Habeck, înaintea reuniunii miniștrilor UE ai Energiei, de luni. „Consolidarea suveranității noastre energetice ne întărește securitatea. Prin urmare, trebuie mai întâi să depășim dependența ridicată de importurile rusești de combustibili fosili. Un susținător al războiului nu este un partener de încredere.”
Poate cel mai mare semn că Berlinul este dispus să-și regândească relația confortabilă de lungă durată cu energia rusă, țara a oprit proiectul conductei Nord Stream 2 pentru a pompa gazul Gazprom direct în Germania.
Germania a mai spus că va construi terminale GNL în viitorul apropiat pentru a-și reduce dependența de gazul rusesc.