fbpx

Gazul natural a acoperit scăderile de energie regenerabilă

Toate piețele majore de energie americană s-au bazat mai mult pe gazul natural pentru a menține rețeaua energetică funcțională în acest an.

Puterea de generare mai mare bazată pe gaz subliniază că hidrocarburile – cea mai importantă resursă energetică din SUA – continuă să joace un rol critici în echilibrarea sistemului energetic în condițiile unei cereri mai mari de energie pe durata verii, ca urmare a valurilor de căldură, a vânturilor mai slabe decât de obicei, și a reducerii puterii hidrocentralelor, din cauza căldurii.

Administrația Biden și-a propus ca obiectiv să ajungă la un sector energetic fără poluare din surse de carbon până în 2035. În timp ce angajamentele pe partea de cărbune au fost accelerate de o capacitate în creștere a unităților de regenerare și a majorării centralelor pe bază de gaz, sectorul energetic american este departe de a fi pe drumul către zero emisii.

Gazul natural, care a reprezentat 39,8% din generarea electrică în 2022, este aici pentru a rămâne.  În fapt, chiar a ajutat să echiliberea generarea de energie în acest an, deoarece operatorii au majorată capacitatea din cauza reducerii energiei hidro și a scăderii intensității vânturilor în Midwest, simultan cu creșterea cererii energetice ca urmare a căldurii.

Energie electrică generată de centralele pe gaz a crescut cu 10% între ianuarie și august, anul curent, comparat cu aceeași perioadă din anul trecut, deși generarea totală de electricitate a scăzut cu 2,1% până acum în 2023. Până acum proporția gazului natural în generarea de electricitate în SUA s-a situat la 40,4%, comparativ cu 36% în aceeași perioadă a anului trecut. Generarea de energie pe bază de cărbune a continuat să scadă în toate piețele de energie, energia verde fiind la același nivel, în timp ce hidroenergia a scăzut.

Proporția de energie regenerabilă, inclusiv cea nucleară și hidro, a totalizat până la 40,5% din energia totală produsă în SUA între ianuarie și august 2023, comparativ cu 39,9% în aceeași perioadă a anului trecut. În pofida unei creșteri a instalațiilor pentru regenerabile, producția de energie eoliană și hidro a fost mai mică în prima parte a anului.

Anul trecut, producția de energie din surse regenerabile – vânt, soare, hidro, biomasă și geotermală – a întrecut-o pe cea din cărbune, pentru prima dată în istorie, deoarece instalațiile pe bază de cărbune sunt scoase din funcțiune în timp ce instalațiile eoliene și cele solare se înmulțesc.

Producția de energie din surse regenerabile deja a depășit-o, în 2021, pentru prima dată în istorie, pe cea provenită din centrale nucleare.

Industria energetică a instalat în capacități verzi 5218 megawați în al doilea trimestru din 2023, potrivit unui raport al Asociației Americane pentru Energie Curată. Aceste noi capacități de regenerare, între care se detașează panourile solare, au făcut din al doilea trimestru din 2023, al doilea cel mai important trimestru din istoria unităților de regenerare.

S-a înregistrate de asemenea o creștere cu 13% a proiectelor de regenerabile aflate în construcție sau în stadiu avansat de dezvoltare comparativ cu anul trecut, a afirmat asociația.

Cumulat, capacitatea de generare ecologică în SUA atinge acum mai bine de 237 GW, adică 15,1% din electricitatea generată. Texas este lider cu 26353 GW, adică 18% din capacitatea energetică regenerabilă, urmată de California cu 11% și New York cu 6%, susține asociația.

În pofida creșterii capacităților energetice solare, eoliene și pe bază de baterii, generarea de electricitate verde a fost practic la același nivel, gazul natural fiind cel care a acoperit deficitul atunci când vânturile au fost de slabă intensitate sau atunci când generarea hidroenergetică a dat rateuri ca urmare a debitelor scăzute.

Generarea de electricitate pe bază de gaz, care rămâne principala sursă energetică în sectorul electric, va crește cu 3% comparativ cu anul trecut.

„În plus, capacitatea de generare pe bază de gaz natural și costurile atractive ale combustibililor sunt principalele motoare ale acestei creșteri în această vară”, a afirmat administrația, care notează că regenerabilele și gazul vor cunoaște o creștere, reducând cererea de cărbune pentru vară.

În luna mai Compania Nord Americană pentru Sustenabilitate Electrică (CNASE) a afirmat că vremea extremă din această vară va solicita puternic rețeaua de electricitate americană, punând 2/3 din americani sub riscul unor pene de curent în perioadele de cerere maximă, din zilele călduroase. Printre factorii de risc de monitorizat se află și riscurile de aprovizionare cu combustibil, a afirmat CNASE, care comentează că „aprovizionarea cu gaz naturale și infrastructura aferentă este vitală pentru sustenabilitatea rețelei electrice, chiar dacă energia regenerabilă satisface din ce în ce mai mult nevoile noastre energetice.”

„Aprovizionarea cu combustibil și infrastructură aferentă trebuie să fie capabile să vină în ajutorul schimbărilor de generare ale centralelor pe gaz deoarece acestea  echilibrează sistemul atunci când producția de energie solară scade.”

Articol de Tsvetana Paraskova pentru Oilprice.com

About Marius Giurgea

Check Also

Zona euro: un exemplu de keynesianism

Cifrele economice ale zonei euro sugerează un risc stagflaționist: impactul pe termen scurt este evident …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.