fbpx

Parlamentul European sprijină fondurile UE pentru producția de arme și muniții

Parlamentul European a susținut joi utilizarea a până la 500 de milioane de euro de la bugetul UE pentru a finanța capacitățile de producție industrială ale blocului pentru muniții, cum ar fi rachete sol-sol și artilerie.
Regulamentul, cunoscut sub numele de Act in Support of Munition Production (ASAP), a fost propus de Comisia Europeană în mai, dar a fost accelerat prin procesul legislativ UE, aproape toate grupurile politice votând în favoarea acestuia.
„Nu ar trebui să ne abținem de la sprijinirea capacităților defensive precum cel pe care îl acordăm prin acest regulament, pentru a ne asigura că Ucraina nu va rămâne fără muniția de care are nevoie pentru a le apăra de agresiune”, a declarat Brando Benifei, un europarlamentar socialist italian.

Ville Niinistö, un parlamentar european din Finlanda a declarat într-un interviu că există un alineat inserat în mod specific „care se asigură că aceste resurse suplimentare odată cu creșterea producției de muniție sunt destinate Ucrainei”.
„Și apoi, în al doilea rând, să ne furnizăm și propriile depozite care au fost epuizate prin sprijinirea Ucrainei”, a adăugat el.
Este prima dată când UE finanțează direct producția de arme. Dar nu toți europarlamentarii sunt mulțumiți de asta, în special de stânga.
„Acest lucru înseamnă că avem acum o situație în care Uniunea Europeană nu finanțează doar cercetarea și dezvoltarea pentru arme, ci nu doar prin arme, ci va finanța direct producția de arme de la companii care realizează deja profituri excesive”, Marc Botenga a declarat europarlamentarul.

„Războiul din Ucraina pentru companiile de arme a fost o binecuvântare, știi, așa că obțin profituri în exces și, practic, le vom subvenționa producția. Este o mare greșeală”.
Banii pentru industria militară europeană vor proveni din două fonduri de apărare ale UE, dar și guvernele naționale pot completa acest lucru modificându-și planurile de redresare și rezistență la pandemie.
Adoptarea finală a proiectului de lege de către statele membre va avea loc probabil înainte de vacanța de vară.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.