fbpx

Muntenegru este în frunte în cursa pentru aderarea la UE

Președintele Muntenegrului, Jakov Milatović, a declarat că țara sa a „a avansat cel mai mult” pe calea de a deveni membru al Uniunii Europene în timpul vizitei șefului Comisiei UE, Ursula von der Leyen.

„Muntenegru își armonizează pe deplin politica externă și de securitate cu politica Uniunii Europene și are în prezent o majoritate politică cu adevărat orientată spre reformă. Nicio altă țară care dorește să devină membră a Uniunii Europene nu are toate acestea”, a declarat Milatović marți de la Podgorica. „Aderarea Muntenegrului la UE ar fi un mesaj grozav pentru toate celelalte țări candidate că procesul de extindere este viu”. „Ar fi un stimulent suplimentar pentru alte țări candidate să continue și mai puternic cu agenda lor de reforme, ceea ce ar trebui să le apropie și mai mult de Uniunea Europeană”, a adăugat el.

Un nou guvern de coaliție de partide minoritare pro-europene, pro-sârbe și albaneze condus de prim-ministrul Milojko Spajić a fost numit de parlamentul Muntenegrului tocmai la timp pentru vizita lui von der Leyen în țară. Mișcarea de centru Europa Acum a lui Spajić a câștigat alegerile anticipate din iunie, dar fără o majoritate clară pentru a guverna, ceea ce a stârnit luni de ceartă politică.

Blocajul a fost rupt după ce grupurile ferm anti-occidentale au deschis calea pentru ca Spajić să guverneze cu condiția ca unul dintre liderii lor, Andrija Mandić, să fie ales în funcția influentă de președinte al parlamentului. Nu toți cei 81 de membri ai parlamentului din Muntenegru au fost prezenți la vot marți dimineață în urma discuțiilor din noapte, noul guvern fiind aprobat cu 46 de voturi pentru și 19 împotrivă.

Noul premier le-a spus reporterilor mai devreme marți că speră să „deblocheze integrarea europeană, să avanseze rapid și să devină următorul membru al Uniunii Europene”. El a afirmat, de asemenea, că guvernul său va continua să fie pro-european, în ciuda alegerii lui Madić. Negocierile privind aderarea la UE pentru Muntenegru, membru NATO și cea mai mică dintre țările balcanice, s-au deschis în iunie 2012. Dar au existat critici pentru progresul blocat în implementarea reformelor instituționale și politice necesare pentru a deschide calea aderării.

O evaluare a progresului țării publicată în octombrie anul trecut spunea că „volatilitatea politică, instabilitatea guvernamentală și tensiunile au blocat procesele de luare a deciziilor și implementarea reformelor”. O revizuire actualizată a progresului Muntenegrului va fi inclusă în raportul anual de extindere al Comisiei Europene, așteptat pe 8 noiembrie.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.