fbpx

Standard Chartered: Un preț mediu al petrolului de 98 dolari este susținut de fundamente

Prețurile petrolului au fost extrem de volatile în ultimele două luni, catalizatorii negativi eclipsându-i frecvent pe cei pozitivi și invers. În ultima vreme, temerile privind o răspândire în conflictul dintre Israel și Hamas, care ar putea implica Iranul și aliații săi din regiune, au oferit un sprijin considerabil aprecierii prețurilor petrolului.
Din nefericire pentru pesimiști, aprecierea susținută a prețului petrolului a dispărut, prima de risc care a crescut în ultimele zile după incursiunea terestră a Israelului în Gaza dovedindu-se a fi mai puțin extinsă decât se așteptau unii investitori. Investitorii s-au concentrat și pe întâlnirea de miercuri a Rezervei Federale.
Cea mai recentă serie de rezultate dezamăgitoare ale companiilor energetice a aprins, de asemenea, sentimentul pesimist. Sectorul a devenit din nou cel mai puțin performant, cu o scădere a câștigurilor din trimestrul al treilea de -38,1%, departe de creșterea medie de 2,7% a restului piețelor. Membrii Big Oil au fost, de asemenea, puși sub lupă după ce Exxon Mobil Corp. și Chevron Corp. nu au reușit ambele să confirme așteptările Wall Street.
Cu doar două luni rămase din an, analiștii și investitorii de pe Wall Street deopotrivă apelează din ce în ce mai mult la bilele lor de cristal pentru a încerca să prezică ce le rezervă 2024 pe piețele petroliere. Privind prognoza pentru prețul petrolului pentru 2024 de către agențiile de top din domeniul energiei, se poate observa că previziunile s-au redus considerabil în ultimele luni pe fondul deficitelor de aprovizionare în curs.
Analiștii de mărfuri de la Standard Chartered au observat că, în timp ce prognoza lor este cea mai ridicată din eșantionul Bloomberg, pare mai puțin aberantă decât era înainte de creșterea altor indicatori cheie. Cu alte cuvinte, prognoza StanChart din luna mai era cu peste 23 dolari pe baril mai mare decât cea a EIA și cu aproape 28 dolari/baril peste cotațiile futures. Cu toate acestea, aceste diferențe s-au redus acum la 3 dolari/baril, respectiv, 14 dolari pe baril. Experții băncii mai remarcă faptul că diferența de media analiștilor sondați de Bloomberg s-a redus doar ușor, rămânând între 12 și 15 dolari/baril în ultimele luni.
StanChart susține că prognoza sa pentru țițeiul Brent pe 2024, de 98 dolari/baril, este bine susținută de elementele fundamentale ale cererii și ofertei, spunând că se așteaptă ca cererea globală să crească cu 1,5 milioane de barili pe zi (mb/zi) în 2024, statele non-OPEC (SUA, Canada, Guyana și Brazilia) adăugând la actualul nivel al ofertei 0,88 mb/zi. Experții băncii au prezis, de asemenea, deficite de aprovizionare în primele 2 trimestre ale anului, care, în cele din urmă, se vor transforma într-un surplus marginal în semestrul al doilea. Între timp, StanChart a prezis că obiectivul OPEC de a stabiliza prețurile într-un interval acceptabil este probabil să continue și ar putea duce la o înăsprire suplimentară a fundamentelor în 2025.
Standard Chartered mai anticipează o reducere suplimentară de 120 milioane barili (mb) a stocurilor globale în trimestrul al patrulea, pe lângă reducerea cu 172 mb din trimestrul al treilea. Experții se așteaptă ca rata de reducere a stocurilor să accelereze de la 0,52 mb/zi în octombrie la 1,38 mb/zi în noiembrie și 1,99 mb/zi în decembrie. StanChart spune că este posibil ca dominația actuală a tranzacționării principale din Orientul Mijlociu să fi dus la prețuri mai scăzute, distrăgând atenția pieței atât de la scăderea stocurilor, cât și de la politicile producătorilor care vizează obținerea unei aterizări ușoare pentru piață la niveluri de preț mai ridicate. Cu alte cuvinte, tendința recentă către prețuri mai mari cu volatilitate mai mică a fost înlocuită cu o pantă descendentă, dar cu o volatilitate mai mare.
Aceasta este o tendință surprinzătoare, având în vedere creșterea producției din SUA. Datele U.S. Energy Information Administration (EIA) arată că producția de țiței din SUA a crescut cu 0,7%, până la 12,99 milioane de barili pe zi (b/zi) în iulie, cel mai mare nivel din noiembrie 2019, când producția a atins un vârf de 13 milioane b/zi. Producția din Texas a crescut cu 1,3% la 5,6 milioane b/zi în iulie, cel mai mare nivel înregistrat, cea din Dakota de Nord a crescut cu 1,2% la 1,2 milioane b/zi, în timp ce producția din New Mexico a crescut cu 0,6% la 1,8 milioane b/zi.
Partea de cerere a ecuației este la fel de încurajatoare. Potrivit StanChart, cererea globală de petrol a depășit deja cererea de petrol pre-Covid stabilită în august 2019, cu o medie de 102,33 milioane de barili pe zi (mb/zi). Analiștii au respins argumentele unor analiști de pe Wall Street potrivit cărora prețurile ridicate ale petrolului au declanșat deja distrugerea cererii.
Între timp, prețurile carburanților din SUA și-au continuat scăderea în ultimele săptămâni, un galon de benzină comercializându-se la o medie națională de 3,462 dolari, în scădere față de prețul de 3,815 dolari de la finalul lunii septembrie și de cel de 3,758 dolari, înregistrat cu un an în urmă.
Articol de Alex Kimani (Oilprice.com)

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.