Liderii Uniunii Europene se vor întâlni de la distanță marți după-amiază pentru a discuta cele mai recente evoluții ale războiului Israel-Hamas și pentru a clarifica poziția comună a blocului, cu un posibil apel la încetarea focului.
Reuniunea extraordinară, convocată de președintele Consiliului European Charles Michel, vine după o săptămână de mesaje necoordonate, confuze și, uneori, contradictorii transmise de oficiali de rang înalt, atât în persoană, cât și pe rețelele de socializare.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în special, a atras multă atenție în urma mesajelor sale puternice de sprijin pentru Israel și a călătoriei ei îndeaproape urmărite în țară de vineri, în timpul căreia a vizitat zonele distruse de Hamas și s-a întâlnit cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu.
„Israelul are dreptul să se apere. De fapt, are datoria de a-și apăra poporul”, a spus ea stând lângă Netanyahu.
Dar, în timp ce toate capitalele sunt de acord cu privire la dreptul Israelului de a-și proteja teritoriul suveran și populația, omisiunile repetate ale lui von der Leyen cu privire la necesitatea de a respecta dreptul internațional și de a exercita reținere au fost cele care au declanșat alarmele, deoarece au creat impresia unei poziții unilaterale care a ignorat suferința palestinienilor de rând.
Șeful Comisiei a cerut Israelului să respecte dreptul internațional doar sâmbătă, la o săptămână după atacul inițial al Hamas, într-un scurt comunicat de presă care a anunțat triplarea asistenței umanitare pentru Fâșia Gaza.
Pe măsură ce criticile cresc, Charles Michel a lansat duminică o declarație în numele celor 27 de lideri ai UE care definește o poziție comună și face o referire explicită la „dreptul Israelului de a se apăra în conformitate cu dreptul umanitar și internațional”.
Declarația a fost văzută ca o mustrare pentru von der Leyen, a cărei relație de lucru cu Michel a fost dificilă de la așa-zisul incident Sofagate.
„Reiterăm importanța furnizării de ajutor umanitar urgent și suntem pregătiți să continuăm să sprijinim acei civili care au cea mai mare nevoie din Gaza, în coordonare cu partenerii, asigurându-ne că această asistență nu este abuzată de organizațiile teroriste”, se arată în text.
Întâlnirea virtuală de marți se dorește a fi o discuție „francă și deschisă” despre implicațiile războiului pe termen scurt și lung, a declarat un înalt oficial al UE care cunoaște negocierile.
Asistența umanitară, eliberarea ostaticilor, riscurile de securitate, mișcările de migrație și angajamentul cu actorii regionali pentru a preveni escaladarea violenței vor fi printre principalele subiecte de pe agendă.