Criza energetică și războiul din Ucraina au transformat complet peisajul energetic global, provocând schimbări tectonice pentru Europa de Sud-Est, în primul rând când vine vorba de gaze naturale. Întrucât rămâne incert dacă Rusia va rămâne principalul furnizor al regiunii, țările din sud-estul Europei, atât membre UE, cât și cele din afara blocului, încearcă să consolideze legăturile reciproce, în principal prin construirea de noi gazoducte.
Ungaria și Slovenia, de exemplu, au convenit să construiască prima conductă de gaz între cele două țări, în timp ce Grecia și Macedonia de Nord fac pregătirile finale pentru construirea primului lor interconector de gaz.
În acest fel, pe lângă asigurarea unei rute alternative de aprovizionare, Ungaria și Macedonia de Nord vor avea și oportunitatea de a importa gaz natural lichefiat (LNG), care devine principala alternativă la gazul rusesc livrat prin conducte.
O alta interconexiune de gaze din regiune, între Serbia și Bulgaria, este aproape de finalizare. Potrivit ministrului sârb al Minelor și Energiei, Dubravka Đedović Handanović, care a vizitat recent șantierul, 92% din lucrările la traseul conductei au fost finalizate, în timp ce stațiile de măsurare a gazelor Dimitrovgrad și Pirot sunt aproape terminate, iar restul se află într-un stadiu avansat.
Totodată, ministrul sloven al Mediului, Climei și Energiei, Bojan Kumer, a semnat un memorandum de înțelegere privind furnizarea de gaze naturale cu ministrul maghiar al afacerilor externe și al comerțului, Péter Szijjártó. Scopul memorandumului, semnat la Budapesta, este de a defini cooperarea în stabilirea unei interconexiuni între rețelele de gazoducte ale celor două țări, potrivit executivului sloven. Memorandumul cere celor două ministere să facă tot ce le stă în putință pentru a permite operatorilor sistemului național de gaze să construiască o conductă de gaze cu dublu sens cu o capacitate de 50.000 de metri cubi pe oră sau 440 de milioane de metri cubi pe an, cu o presiune de funcționare de 45 bar.
În plus, ministerele vor lucra la semnarea unui acord de furnizare a gazelor între cele două guverne cât mai curând posibil, sau odată ce interconectarea dintre cele două sisteme va fi stabilită. Ministrul Péter Szijjártó a remarcat că Ungaria este conectată cu toți cei șapte vecini ai săi prin linii de transport electric, dar nu prin conducte de gaz. Memorandumul cu Slovenia prevede ca gazoductul menit să lege sistemele de conducte ale celor două țări va fi construit în termen de doi ani.
Interconectarea, nu numai că va contribui la îmbunătățirea securității aprovizionării, ci va oferi și Ungariei acces la piața italiană de gaze. Aceasta înseamnă că, pe lângă terminalul de GNL din Croația, Ungaria va avea disponibilă încă o sursă de GNL, a explicat Szijjártó.
Gazoductul Grecia-Macedonia de Nord, în schimb, ar putea transporta și hidrogen verde. Operatorul Național al Sistemului Național de Gaze Naturale (DESFA) din Grecia și compania de stat de transport a gazelor naturale Nomagas din Macedonia de Nord au semnat un contract pentru supravegherea construcției secțiunii Macedoniei de Nord a interconexiunii de gaze de 123 de kilometri dintre cele două țări.
Contractul se referă la supravegherea lucrărilor la o conductă de gaz de 68 de kilometri în Macedonia de Nord, care se așteaptă să fie finalizată până la sfârșitul anului 2024, a declarat DESFA, căruia i s-a atribuit postul de operator în cadrul unei proceduri de licitație. Interconexiunea se va întinde de la Nea Mesimvria până la Negotino, traversând „trecerea” Evzoni/Gevgelija.
Capacitatea sa initiala va fi de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, cu posibilitatea extinderii la 3 miliarde de metri cubi pe an. DESFA a mai spus că au fost efectuate studii pentru ca conducta să adopte cerințele corespunzătoare pentru transportul hidrogenului verde.
Articol publicat de balkangreenenergynews.com