fbpx

Guvernul a aprobat desființarea SIIJ. Proiectul de lege urmează a fi votat de Parlament

Executivul a aprobat luni proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Competenţele acestora vor fi preluate de către Parchetele obişnuite. 

„Guvernul a adoptat, la inițiativa Ministerului Justiției, proiectul de lege privind desființarea SIIJ. Câteva dintre principalele reglementări. Competențele SIIJ vor fi preluate de către parchetele obișnuite, aceste cauze urmând a fi instrumentate de procurori anume desemnați. Cauzele aflate în curs de soluționare la nivelul acestei secții se vor transmite pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, parchetelor competente, care vor continua soluționarea acestora, urmând ca cele soluționate aflate în arhiva secției să se transmită în termen de 180 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Proiectul de lege a primit aviz favorabil de la CSM la finalul săptămânii trecute, după ce Ministerul Justiției a pus proiectul în dezbatere public pe 21 ianuarie.

Procurorii care activau în această structură se vor întoarce la posturile deținute anterior, spune Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului:

„Începând cu data desființării secției, procurorii din cadrul acesteia, inclusiv cei cu funcții de conducere, revin la parchetele de unde provin sau la parchetele unde au promovat în condițiile legii, pe perioada desfășurării activității în cadrul secției”, a menționat Cărbunaru la finalul ședinței de guvern.

Proiectul de lege este trimis Parlamentului, pentru votul final.

Biroul Permanent al Camerei va stabili calendarul procesului legislativ, astfel că, cel mai probabil, la finalul săptămânii, joi și vineri, proiectul va fi dezbătut în comisiile de specialitate iar săptămâna viitoare ar putea avea loc votul în plenul Camerei Deputaților.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Chimcomplex România semnează un acord de finanțare pentru o centrală de cogenerare de 108 MW

Producătorul român de produse chimice Chimcomplex Borzești a anunțat joi că a semnat un contract …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.