fbpx

Vizita lui Zelensky în România: Discuții despre securitate și consolidarea relațiilor

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a călătorit marți în România pentru discuții cu omologul său privind securitatea regională și consolidarea legăturilor bilaterale pe fundalul invaziei Rusiei în țara sa.

Zelensky s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis în București. De asemenea, cei doi sunt așteptați să discute despre cooperarea în domeniul securității în regiunea Mării Negre, a declarat Zelenskyy pe X.

După ce a sosit în România, Zelenskyy a descris țara NATO și Uniunea Europeană drept „un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai întunecată zi a noastră și al cărui sprijin devine mai puternic cu timpul”.

În ultimele săptămâni, Rusia a desfășurat atacuri susținute asupra porturilor fluviale Dunărea din Ucraina, situate chiar peste râu față de România, deoarece Moscova urmărește să perturbe capacitatea Ucrainei de a exporta cereale pe piețele mondiale. România a confirmat descoperiri de fragmente de drone pe teritoriul său, tipul folosit de armata rusă lângă granița cu Ucraina.

Ucraina și România au semnat în august un acord pentru a încerca să stimuleze exporturile de cereale ale Kievului prin România, după ce Rusia s-a retras dintr-un acord de război cu o lună mai devreme care asigura trecerea în siguranță prin Marea Neagră. Portul românesc Constanța, la Marea Neagră, a devenit o rută cheie de transport pentru cerealele națiunii sfâșiate de război în timpul războiului.

„Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, care ne întărește statul, precum și pentru solidaritatea sa constructivă, care permite națiunilor noastre să fie donatori de securitate pentru lume, în special în securitatea alimentară”, a spus Zelenskyi marți.

Ucraina este un furnizor global important de grâu, orz, porumb și ulei vegetal și s-a luptat, de la invazia Rusiei, să-și aducă produsele alimentare în părți ale lumii care au nevoie. După ce Rusia a blocat trecerea cerealelor la Marea Neagră, aceasta a lăsat rute terestre mai scumpe prin Europa ca principală cale pentru exporturile Ucrainei.

Călătoria președintelui ucrainean în România este prima sa vizită oficială de când Rusia și-a lansat anul trecut invazia pe scară largă. În urma invaziei, milioane de refugiați ucraineni au fugit în România înainte de a trece în alte țări.

Aproximativ 85.000 de refugiați ucraineni sunt în prezent înregistrați în România, în cadrul schemei de protecție temporară a UE.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Sebastian Burduja: Ministerul are 18 miliarde de euro pentru sprijinirea investițiilor în tranziția verde și în sectorul energetic

România are la dispoziție importante fonduri europene pentru a sprijini procesul de tranziție spre energia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.