fbpx
group of children standing on grass field during daytime

Bruxelles-ul dezvăluie un plan de stimulare a repatrierii migranților ilegali

Comisia Europeană a prezentat marți „o nouă strategie operațională” pentru creșterea repatrierii migranților ilegali.

Doar 21% dintre migranții care intră ilegal în Uniunea Europeană se întorc în țările lor de origine, chiar dacă primesc o decizie negativă cu privire la cererea lor de azil din partea unui stat membru, potrivit Comisiei.

Adresându-se reporterilor de la Bruxelles, Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, a spus că propunerile urmăresc să crească aceste cifre.

„Este necesar ca imediat după [decizia negativă], statele membre să facă cererea de readmisie pentru țara respectivă [de origine]. [Apoi] să putem acționa în baza deciziei și să ducem efectiv acești oameni înapoi în țara de origine”, a spus Johansson.

„De aceea este atât de important să lucrăm împreună. Statele membre nu pot rezolva [problema] singure, dar nici Comisia Europeană nu o poate rezolva singură”.

Un migrant ilegal este definit ca o persoană care nu îndeplinește cerințele pentru a intra sau a rămâne în UE. Comisia Europeană este îngrijorată că în 2022 au fost 924.000 de cereri de azil, în creștere cu 50% față de 2021.

Țările care au primit cel mai mare număr de solicitări au fost Franța, Germania, Spania și Austria.

Unele state membre susțin că problema este că nu toți migranții ilegali au dreptul la protecție internațională, dar că, prin aplicarea acestora, pun prea multă presiune asupra sistemului de azil.

Potrivit lui Catherine Woollard, directorul Consiliului European pentru Refugiați și Exil, există și alte soluții disponibile pentru migranții economici.

„Unul ar fi creșterea canalelor pentru migrația legală, care de fapt au scăzut în Europa în ultimii 20 de ani”, a declarat Woollard pentru Euronews.

„Aceștia sunt oameni care ar putea dori să vină în Europa pentru a lucra și într-adevăr, în același timp, Europa are nevoie de muncitori”.

Bruxelles-ul este dispus să-și intensifice activitatea cu țările de origine care respectă drepturile omului. Dar Woollard a spus că ar fi mai bine să se concentreze resursele pe cooperare și dezvoltare.

„Adevăratul obstacol se află în țara de origine din cauza nepopularității și resentimentelor față de eforturile și presiunile Europei de a returna oamenii, ceea ce nu este o prioritate pentru multe dintre aceste țări”, a spus ea.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Suedia somată să ceară scuze comunității minoritare Tornedalian pentru abuzurile istorice

Statul suedez și Biserica Suediei ar trebui să își ceară scuze pentru nedreptățile istorice comise …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.