Uniunea Europeană nu a rămas încă în urmă în cursa globală pentru tehnologiile net-zero, în ciuda temerilor de pierdere a competitivității.
În timp ce China este un lider clar în implementarea tehnologiilor precum energia regenerabilă și vehiculele electrice, UE nu este cu mult în urmă, potrivit unui nou studiu publicat de Strategic Perspectives, un think tank axat pe acțiunile climatice.
Anul trecut, blocul a avut cea mai mare pondere din generarea de energie electrică eoliană și solară dintre principalele economii ale lumii. UE are, de asemenea, cea mai mare pondere de utilizare a mașinilor electrice pe cap de locuitor în comparație cu alte economii mari și avansează înaintea concurenților săi în investiții în pompe de căldură, o alternativă mai curată la cazanele pe gaz, cărbune și combustibil.
Raportul utilizează date despre producție și investiții pentru a oferi o comparație inedită de acest fel a implementării tehnologiilor verzi în cinci economii majore: China, Uniunea Europeană, Statele Unite, Japonia și India.
Autorii susțin că, investind în tehnologii verzi, țările își pot spori avantajul competitiv și pot asigura beneficii sociale și economice pentru populațiile lor. Studiul laudă UE pentru că a inițiat Green Deal, un set ambițios de politici pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050, „la momentul potrivit” și pentru că a contribuit la întărirea poziției blocului european față de China, un puternic producător de panouri solare și vehicule electrice.
UE, totuși, trebuie să „să crească producția internă și sprijinul financiar pentru aceste tehnologii în următorii câțiva ani”, altfel riscă să rămână în urmă, avertizează acesta.
Datele confirmă, de asemenea, că Actul de reducere a inflației (IRA), programul de credite fiscale și reduceri de 369 de miliarde de dolari introdus de președintele american Joe Biden pentru a stimula producția internă de tehnologie verde, poate stimula performanța economică a Americii.
Prevederea americană în IRA a aprins temerile că business-urile din UE se vor muta de cealaltă parte a Oceanului Atlantic pentru a beneficia de subvențiile generoase, dând o lovitură fatală competitivității blocului și conducerii globale în acțiunea climatică.
Panica este de așa natură încât Comisia Europeană a fost nevoită să vină cu o nouă strategie industrială în timp record pentru a crește drastic producția internă de tehnologie net-zero și a reduce povara administrativă. Strategia, care este încă în negocieri, completează un cadru legal care facilitează introducerea subvențiilor statelor membre în economia verde.