fbpx

De ce se dezarmează energetic Germania?

Germania se pregătește de o iarnă grea dezarmându-se energetic, un scenariu pe care îl tot vedem repetându-se în Europa, dar fără ca analiștii și experții să avanseze o explicație plauzibilă.

Guvernul federal a anunțat că își va închide până la sfârșitul anului viitor încă șase centrale atomice cu o capacitate, de 8,54 gigawați. Mai mult, în numai o lună Germania își va închide trei dintre cele mai noi și mai bune centrale nucleare, și mai mult de 4050Mw vor dispărea din rețeaua electrică a Europei de nord. Pentru a înțelege ce înseamnă acest lucru, este suficient să spunem că acesta este consumul Danemarcei.

Iarna trecută Germania a reușit să treacă cu bine peste sezonul rece datorită surselor de energie clasice, și asta deoarece energia solară și eoliană au scăzut semnificativ din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

„În totalul energiei consumate, partea de energie regenerabilă a scăzut cu 16,1% comparativ cu anul trecut.  Electricitatea generată eolian a scăzut cu 18% la centralele onshore și 14%  la centralele offshore”, se arată într-o analiză publicată de Blackout News. În ceea ce privește energia solară lucrurile au stat chiar mai rău, deoarece Germania a produs la jumătate față de 2019.

Dată fiind această penurie de energie verde, Germania a trebuit să apeleze în principal la cărbune astfel că în primele nouă luni ale lui 2021, energia produsă prin cărbune a crescut cu 28%, și astfel țara a trecut cu bine iarna și a evitat pene de curent catastrofale. Asta deși cărbunele emite mai mult CO2 decât centralele nucleare.

Este adevărat că în Germania a crescut consumul de energie în primele nouă luni ale anului, în principal datorită creșterii economice, dar această majorare a consumului nu a fost spectaculoasă (doar 3,3%), așa că principala cauză a problemelor energetice este volatilitatea surselor de generare alternativă.

Cu atât mai mult, în această situație delicată, decizia guvernului de a închide centralele bazate pe cărbune și energie atomică este cu atât mai problematică. Autoritățile și-au propus să renunțe la energia nucleară până în 2024 și la cea bazată pe cărbune până în 2038, dar nu este exclus să accelereze aceste planuri.

Presiunea pe care sistemul energetic va trebuie să o suporte va fi cu atât mai mare cu cât pe lângă dispariția acestor surse de energie tradițională, guvernul german și-a propus să introducă din ce în ce mai multe mașini electrice. În opinia unor analiști, aceasta nu este altceva decât o rețetă pentru dezastru energetic deoarece energia verde pur și simplu nu poate face față la cererea actuală:

„Dacă guvernul german își menține până la capăt programul de închidere a centralelor energetice tradiționale, este doar o chestiune de timp până când se va prăbuși aprovizionarea. Iar atunci, ar fi bine să vă pregătiți pentru o pană de curent mai lungă”, scriu cei de la Blackout News.â

Acest scenariu care nu cu mult în urmă era etichetat drept o gogoriță a început să fie din ce în ce mai mult vehiculat în cercurile și sursele oficiale europene. Iar soluțiile avansate îndeobște, după cum dovedește un editorial recent publicat de Bloomberg și tradus de Rețeaua Europeană, nu dovedesc decât aceeași miopie ciudată, propunând o reducere a cererii prin instituirea de lockdownuri sau alte măsuri care limitează sever libertatea și confortul oamenilor.

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.