fbpx

Cum au scăzut prețurile gazelor în Europa de la 300 EUR la 35 EUR/MWh într-un an

În urmă cu un an, politicienii europeni erau într-o stare de panică, urmărind că prețurile en-gros la gaz doborau recordurile din toate timpurile. Cifrele erau îngrijorătoare: august 2022 a început cu Title Transfer Facility (TTF), principalul hub din Europa, care tranzacționa gaz la 145 EUR pe megawat-oră (MWh), un nivel alarmant.

Două săptămâni mai târziu, TTF a depășit bariera de 200 de euro MWh pentru prima dată. Până pe 26 august, TTF a făcut ceea ce era de neconceput: a ajuns la 300 de euro MWh.

Dintr-o dată, perspectiva ca cetățenii europeni, obișnuiți cu decenii de prosperitate, să fie supuși raționalizării și întreruperii de curent a trecut de la exagerat la plauzibilă.

Pe atunci, nimeni nu putea ști cât de sus va mai urca. Dar astăzi, un an mai târziu și cu beneficiul retroviziunii, putem spune că după ce au atins plafonul de 300 de euro MWh, prețurile gazelor din Europa au început o scădere constantă și au scăzut din nou pe un teritoriu cu două cifre.

Vinerea trecută, TTF a încheiat tranzacționarea la aproape 35 EUR MWh – o scădere de 88% față de vârful istoric atins în august 2022. Acest lucru aduce continentul mai aproape de modelele tradiționale văzute înainte de pandemie, când prețurile, susținute de abundența Rusiei și livrări ieftine, obișnuiau să se situeze în mod între 15 EUR și 25 EUR MWh.

Scăderea drastică reprezintă una dintre cele mai mari acțiuni ale Europei de când Kremlinul a ordonat trupelor sale să treacă pe teritoriul ucrainean și a transformat ireversibil structura de lungă durată a piețelor globale de energie.

Deși factorii de decizie de la Bruxelles s-au grăbit să se felicite pentru victoria geo-economică, cheia succesului constă într-o combinație complicată de factori, inclusiv o iarnă mai blândă decât de obicei, care a afectat cererea de încălzire.

În principal este vorba de efortul extraordinar pe care gospodăriile europene și, în special, industria europeană l-au întreprins pentru a reduce consumul de gaz, într-o încercare disperată de a-și tempera facturile vertiginoase. Pompele de căldură, solarul de pe acoperiș și izolația termică au devenit populare peste noapte.

Deși UE a introdus obiective fără precedent de economisire a energiei, consumatorii au sfidat așteptările și și-au redus consumul cu mult peste ținta dorită: consumul de gaz al blocului a scăzut cu 19,3% între august și ianuarie, depășind cu ușurință obiectivul de 15% pe care îl stabiliseră statele membre anul trecut. – pe bază de voluntariat. Politica de economii s-a dovedit atât de eficientă încât a fost prelungită ulterior până în martie 2024.

Pentru Agenția Internațională pentru Energie, schimbările comportamentale au fost atât de profunde încât ar putea anunța o nouă eră a modului în care este consumată energia.

„Unii dintre acești factori pot fi considerați ciclici sau temporari – cum ar fi schimbarea combustibilului sensibilă la preț sau efectele vremii”, a spus agenția într-un raport publicat la începutul acestui an. „Altele, cum ar fi adăugarea capacității regenerabile, îmbunătățirea eficienței și vânzările de pompe de căldură, sunt structurale – pun bazele pentru reduceri durabile ale cererii de gaze.”

„Există și schimbări structurale mai puțin dorite, cum ar fi închiderea definitivă a fabricilor sau a întreprinderilor”, a adăugat raportul.

Cu această nouă înțelegere, UE nu se mai teme de iarna 2023-2024. Rezervoarele de gaz natural lichefiat (GNL), ofertele multiple cu furnizori non-ruși, o nouă schemă de achiziții comune și economiile continue de energie mențin aprovizionarea cu gaze la prețuri accesibile – sau cel puțin la fel de accesibile pe cât pot obține în timp de război. Stocarea subterană a gazelor se află în prezent la peste 92% din capacitate, un semn promițător în condițiile în care obligația colectivă a blocului este să ajungă la 90% până la 1 noiembrie.

Dar volatilitatea nu a dispărut definitiv – pur și simplu a devenit mai ușor de gestionat, spune Simone Tagliapietra, un senior fellow la Bruegel, un think tank economic.

„Chiar dacă prețurile sunt acum mult mai mici decât anul trecut, ele rămân volatile. Și orice s-ar întâmpla pe partea ofertei sau a cererii poate avea un impact și poate face ca prețul să fluctueze destul de puternic pe o bază zilnică sau săptămânală. Aceasta face parte dintr-o nouă normalitate a piața europeană a gazelor”, a declarat Tagliapietra într-un interviu.

Pe măsură ce întoarcem curentul și lăsăm panica în urmă, adaugă expertul, guvernele ar trebui să elimine treptat subvențiile masive pe care le-au instituit în timpul crizei și, în schimb, să se concentreze pe sprijinul direcționat pentru sectoarele cele mai vulnerabile ale populației. Această recomandare a fost exprimată și de Comisia Europeană, care se îngrijorează că injecțiile constante de bani publici ar putea distorsiona piața și ar putea diminua motivația de a economisi energie.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.