fbpx

Economia UE revine la excedent comercial după aproape doi ani de deficit

Schimbarea a avut loc în al doilea trimestru al acestui an, când blocul a înregistrat un modest excedent de 1 miliard de euro, potrivit unui nou raport publicat de Eurostat.

Vânzările la nivel mondial de produse chimice, mașini, vehicule, alimente și băuturi produse în UE au fost principalii factori care stau la baza tendinței de creștere și au reușit să compenseze achizițiile de produse energetice, cum ar fi gaze și petrol, ale căror prețuri rămân extraordinar de ridicate ca urmare a războiului din Ucraina.

Balanța comercială explică ponderea exporturilor și importurilor într-o economie. Atunci când o țară sau, în acest caz, un grup de țări exportă mai multe bunuri decât importă, are un excedent sau o balanță comercială pozitivă. În schimb, atunci când importă mai mult decât exportă, are un deficit sau o balanță comercială negativă.

Aceste cifre sunt uneori citate pentru a descrie starea de sănătate a unei economii, dar experții avertizează că sunt prea simpliști și nu iau în considerare alți factori precum creșterea, ocuparea forței de muncă sau productivitatea. De exemplu, Statele Unite, cea mai mare economie din lume, au înregistrat neîntrerupt un deficit comercial din anii 1970.

În cazul Uniunii Europene, blocul a înregistrat un excedent consistent în cea mai mare parte a anilor 2010, când statele membre au apelat la exporturi ca o cale de ieșire din criza financiară. Dar această direcție s-a încheiat brusc la începutul crizei energetice.

UE depinde profund de producătorii străini de combustibili fosili și, prin urmare, este vulnerabilă la fluctuațiile puternice ale prețurilor de pe piețele globale. De la jumătatea anului 2021, blocul a fost nevoit să plătească o factură uriașă pentru a asigura aprovizionarea cu energie, pentru a menține economia în funcțiune și pentru a evita scenariul de temut al întreruperilor de curent sau al raționalizării.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), anul trecut UE a plătit doar aproape 400 de miliarde de euro doar pentru achiziții de gaze. Banii au fost dedicați înlocuirii livrărilor rusești, care până la război erau cunoscute pentru valoarea lor redusă.

Febra cumpărăturilor a schimbat drastic balanța comercială și a aruncat blocul în cel mai mare deficit comercial de la introducerea monedei unice. Deficitul comercial al celor 27 de state membre a atins 155 de miliarde de euro în al treilea trimestru al anului 2022, cel mai mare înregistrat înregistrat. După aceea, fluxurile au început să se stabilizeze, pe măsură ce volatilitatea și speculațiile pe piețele energetice au scăzut.

Întrucât UE a cheltuit mai puțin pentru cumpărarea de gaze și petrol, balanța comercială s-a redresat și a obținut un excedent în al doilea trimestru al acestui an, când blocul a înregistrat o scădere a importului de achiziții de energie cu 15,6% față de perioada anterioară.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.