fbpx

Guvernul olandez îl numește pe Wopke Hoekstra în funcția de comisar al UE

Ministrul de externe în funcție, Wopke Hoekstra, a fost numit vineri drept nominalizarea guvernului olandez pentru funcția de Comisar UE, după ce șeful UE pentru climat, Frans Timmermans, a demisionat pentru a candida la viitoarele alegeri olandeze.

„După consultări în cadrul guvernului și cu președintele Comisiei Europene, am decis să o propun pe Wopke Hoekstra ca candidat pentru Comisia Europeană”, a declarat premierul interimar Mark Rutte într-un comunicat.

Hoekstra a ocupat funcția de ministru de externe olandez din 2022. Guvernul de coaliție format din patru partide s-a prăbușit recent pe fondul dezacordului cu privire la politica de migrație.

A fost ministru de finanțe între 2017 și 2022, reprezentând Țările de Jos în negocierile privind redresarea financiară post-pandemie a UE. El și-a câștigat reputația la Bruxelles ca unul dintre cei mai vocali critici ai poverii fiscale împărtășite, adunând un grup de așa-zise țări „frugale” să se opună emiterii de datorii colective sub formă de „obligațiuni corona”.

Hoekstra va trebui să treacă de o audiere în Parlamentul European înainte de a putea prelua acest rol.
Timmermans a demisionat oficial din Comisie la începutul acestei săptămâni, iar înlocuitorul său este de așteptat să preia ștafeta politicii climatice a UE, deși președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, ar putea decide să aloce portofoliul climatic unui alt comisar.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat vineri că Hoekstra va fi intervievată de von der Leyen marți, 29 august.

La începutul acestei săptămâni, a fost confirmat că socialistul Maroš Šefčovič, care s-a ocupat de relațiile cu Regatul Unit și de a înființa, printre altele, o platformă comună de cumpărare de gaze, își va asuma responsabilitățile anterioare ale lui Timmermans ca vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Green Deal. dar portofoliul climatic rămâne în joc.

Hoekstra aparține partidului de dreapta Apelul Creștin Democrat, a cărui familie politică, Partidul Popular European (PPE) a fost criticat recent pentru încercările de a dilua și de a bloca politicile de referință ale UE în materie de climă.

Ca răspuns la nominalizare, grupul Socialiștilor și Democraților (S&D) din Parlamentul European și-a confirmat vineri revendicarea portofoliului climatic, descriind Hoekstra drept un candidat „controversat”.
„Pe fundalul recentelor manevre cinice și populiste ale conservatorului PPE de a dilua Acordul Verde și de a deraia dosare legislative cheie, cum ar fi legea refacerii naturii, este crucial pentru grupul nostru ca portofoliul climatic să rămână în mâinile socialiștilor și democraților”, a declarat Grupul S&D într-un comunicat.

„Wopke Hoekstra a devenit cunoscută publicului european larg prin declarații controversate în timpul crizei Covid-19”, a adăugat grupul, „pentru a obține sprijinul grupului nostru, orice comisar desemnat trebuie să demonstreze fără îndoială angajamentul față de valorile europene, cum ar fi solidaritatea ca piatră de temelie a uniunii noastre.”

Audierea lui Hoekstra în fața Parlamentului European este de așteptat să aibă loc la începutul toamnei.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.