Consiliul a adoptat modificări legislative care permit statelor membre să redirecționeze resursele din fondurile politicii de coeziune și din Fondul de ajutor european pentru cei mai defavorizați (FEAD) pentru a ajuta refugiații care scăpa de agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei. Prelungirea finanțării de 100%, deblocarea fondurilor de coeziune neprogramate pentru 2014-2020 și tranșa React-UE din 2022 vor debloca aproape 17 miliarde de euro, se arată într-un comunicat oficial al Consiliului.
Modificarea rapidă a legislației cu privire la fondurile UE este o declarație clară a solidarității continue a UE față de refugiații din Ucraina și cu statele membre care îi găzduiesc, în special cu cei care împart granițele cu Ucraina, arată Consiliul într-un comunicat de presă.
Acesta este un pas important pentru a se asigura că statele membre au resurse suficiente pentru a satisface nevoile tot mai mari de locuințe, educație și asistență medicală.
Consiliul a adoptat Regulamentul privind Acțiunea de coeziune pentru refugiați în Europa (CARE) de modificare a cadrului juridic 2014-2020 care reglementează Fondurile structurale și de investiții europene (ESIF) și Fondul de ajutor european pentru cei mai defavorizați (FEAD).
Această măsură va consolida, de asemenea, eforturile continue ale statelor membre pentru a aborda impactul extins al pandemiei de COVID-19.
În plus, modificările includ o flexibilitate excepțională de a transfera resurse între programele finanțate de Fondul European de Dezvoltare Regională și Fondul Social European pentru a aborda fluxul de refugiați.
Această flexibilitate înseamnă, de exemplu, că resursele FEDR alocate proiectelor de infrastructură pot fi realocate pentru a oferi asistență medicală și educație persoanelor care evadează de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Statele membre pot folosi în total până la 9,5 miliarde EUR în tranșa 2022 a REACT-EU, unul dintre cele mai mari programe de investiții publice post-pandemie, precum și resurse nealocate politicii de coeziune în perioada bugetară 2014-2020.
CARE extinde, de asemenea, cu un an contabil, finanțarea 100% de la bugetul UE pentru programele de coeziune. Acest lucru va reduce povara bugetelor naționale și regionale din cauza afluxului de refugiați din Ucraina.
Data de începere a noilor măsuri eligibile pentru finanțare în cadrul CARE este stabilită la 24 februarie 2022, data invaziei ruse.
Consiliul a adoptat, de asemenea, un amendament la fondurile pentru afaceri interne 2014-2020 și la Fondul pentru azil, migrație și integrare 2021-2027. Acest amendament va oferi resurse suplimentare pentru primirea persoanelor care evadează de războiul din Ucraina.
Acesta va prelungi cu un an perioada de implementare a fondurilor pentru afaceri interne 2014-2020 și va debloca accesul la sumele necheltuite din fondul pentru azil și migrație care fuseseră anterior alocate altor scopuri.
Acest lucru va permite statelor membre să utilizeze de urgență fondurile rămase pentru a ajuta la abordarea fluxului în masă de persoane și se așteaptă să elibereze o sumă maximă estimată de 420 de milioane EUR în sprijin suplimentar din fondurile neutilizate.
De asemenea, textul oferă statelor membre și altor donatori publici sau privați posibilitatea de a face contribuții financiare suplimentare în cadrul fondului 2021-2027 ca venituri alocate externe. Acest venit extern alocat va face posibilă finanțarea activităților de azil și migrație în statele membre în timpul crizelor, inclusiv cele rezultate din invazia Ucrainei.
Regulamentul CARE și regulamentul de modificare a fondurilor pentru afaceri interne 2014-2020 și a fondului de azil, migrație și integrare 2021-2027 vor intra în vigoare în ziua următoare publicării lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, care este așteptată în următorul cateva zile.