fbpx
black and brown rotary phone near gray wall

Războiul din Ucraina: SUA confirmă „comunicațiile” cu Kremlinul

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a confirmat că toate canalele de comunicare dintre Washington și Moscova rămân deschise. Asta se întâmplă în timp ce Casa Albă refuză să nege informațiile potrivit cărora domnul Sullivan a condus discuții cu Rusia pentru a preveni o escaladare nucleară în Ucraina.

Vorbind la New York, Sullivan a spus că este „în interesul” SUA să mențină contactul cu Kremlinul. Dar el a insistat că oficialii au „ochii limpezi cu cine avem de-a face”.

Wall Street Journal relatează că Sullivan a purtat discuții confidențiale cu omologul său rus, secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patrushev, și consilierul senior de politică externă a Kremlinului, Yuri Ushakov, în ultimele câteva luni. Înalți oficiali au declarat pentru ziar că bărbații au discutat modalități de a se proteja împotriva riscului de escaladare nucleară în războiul din Ucraina, dar nu s-au angajat în nicio negociere cu privire la modalitățile de a pune capăt conflictului.

Luna trecută, Sullivan a spus că orice utilizare a armelor nucleare ar avea „consecințe catastrofale pentru Rusia”. El a declarat pentru postul american de televiziune NBC că înalți oficiali au „exprimat” sfera potențialului răspuns al SUA în discuții private cu oficialii ruși. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a refuzat să confirme știrea, spunând ziarului că „oamenii pretind o mulțime de lucruri”, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat ziarele occidentale că „publică numeroase farse”.

Dar secretarul de presă al Casei Albe, Karin Jean-Pierre, a declarat luni că Statele Unite își rezervă dreptul de a purta discuții cu Rusia. Iar Sullivan – despre care se spune că este unul dintre cei mai înalți consilieri ai președintelui american Joe Biden, care încă face eforturi pentru discuții cu Rusia – a spus că menținerea contactului cu Moscova este în „interesul fiecărei țări care este afectată de acest conflict”.

Săptămâna trecută, Washington Post a raportat că înalți oficiali americani îndeamnă Kievul să semnaleze deschiderea de a purta negocieri cu Rusia și să renunțe la refuzul lor public de a discuta despre încheierea războiului în timp ce președintele Vladimir Putin rămâne la putere. Dar Sullivan a declarat la un eveniment public la New York că administrația Biden are „obligația de a urmări responsabilitatea” și s-a angajat să colaboreze cu parteneri internaționali pentru „ai face responsabili pe autorii crimelor de război grave și grotești din Ucraina pentru ceea ce au făcut”.

„Tocmai am fost vineri la Kiev și am avut ocazia să mă întâlnesc cu președintele [Volodymyr] Zelensky și cu omologul meu Andriy Yermak, cu conducerea militară și, de asemenea, să am o informare despre nivelul de decese și devastare de când a izbucnit războiul lui Putin împotriva acestei țări”, a spus Sullivan.

În ultimele luni, au crescut îngrijorările că Rusia ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare într-o încercare disperată de a apăra patru regiuni din estul și sudul Ucrainei pe care le-a anexat ilegal. Între timp, Ucraina și-a invocat legile marțiale din timpul războiului pentru a prelua controlul asupra activelor a cinci companii importante din punct de vedere strategic.

Unele dintre companii – care includ două companii energetice și firme care produc motoare, vehicule și transformatoare – sunt legate de oligarhul Vyacheslav Bohuslayev, care a fost arestat sub suspiciunea de colaborare cu Rusia.

Președintele Zelensky a spus că această mișcare va ajuta sectorul de apărare al Ucrainei să răspundă nevoilor armatei, care în prezent este angajată în contraofensive în sudul și estul Ucrainei.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Europarlamentarul suspect de corupție, Francesco Giorgi, va rămâne în închisoarea belgiană

Una dintre figurile cheie ale scandalului de corupție din Parlamentul European va rămâne în închisoare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.