fbpx

Regulile fiscale ale UE nu au reușit să reducă datoria în ultimii 25 de ani

Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, a oferit vineri o evaluare sinceră a cadrului fiscal al Uniunii Europene. „Datoria publică a crescut în ultimii 25 de ani”, a spus Gentiloni vineri dimineață, în timp ce apăra propunerea Comisiei de a flexibiliza cadrul de guvernanță economică al uniunii.

Statele membre UE trebuie să adere la un set de reguli, cunoscut sub numele de Pactul de Stabilitate și Creștere (SGP), pentru a menține un plafon al deficitului public și al datoriei publice, dar care au făcut obiectul unui control intens de la introducerea lor la sfârșitul anilor 1990. Limitele au fost stabilite la 3% pentru deficit/PIB și la 60% pentru datorie/PIB.

Conversația a câștigat și mai mult amploare în urma crizei financiare din 2007-2008 și a crizei ulterioare a datoriilor europene, care a văzut mai multe țări să adopte măsuri de austeritate care s-au inversat și au exacerbat criza.

Acum, în urma șocurilor economice consecutive declanșate de pandemia COVID-19, invazia Rusiei în Ucraina, creșterea prețurilor la energie și inflația record, dezbaterea este din nou pe primul loc pe agenda politică.

Comisia Europeană a înaintat în aprilie o propunere legislativă de revizuire a regulilor fiscale și de a le adapta scopului noului peisaj economic. Revizuirea menține intacte obiectivele de 3% și 60%, dar permite statelor membre un spațiu mai larg pentru a-și proiecta propriile traiectorii și a-și igieniza finanțele pe o perioadă de patru ani.
„Scopul nostru este de a face cadrul mai simplu, mai transparent și mai eficient, cu o mai mare proprietate națională și o mai bună aplicare a legii, permițând în același timp reforme și investiții și reducerea ratelor ridicate ale datoriei publice într-o manieră realistă, graduală și durabilă”, a spus Gentiloni în remarci. la Summit-ul de la Salzburg din 2023.

„Nu s-a întâmplat în ultimii 25 de ani, așa că pornim de la o situație în care regulile existente au fost foarte utile din mai multe aspecte – să ne gândim, de exemplu, la celebrul prag de 3% pentru deficit/PIB – dar nu au fost capabili să reducă datoria publică”.
Comentariile lui Gentiloni vin la câteva zile după ce Eurostat a publicat noi date care arătau că datoria guvernamentală în UE se ridică la 83,7% din PIB în primul trimestru al anului 2023, o scădere slabă comparativ cu 83,8% înregistrată în trimestrul precedent.
Un total de 12 țări rămân peste obiectivul de 60% consacrat în regulile fiscale, șase dintre ele – Grecia, Italia, Portugalia, Spania, Franța și Belgia – depășind bariera de 100%.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.