fbpx

Joe Biden, despre actuala criză a migranților: Este o îngrijorare serioasă!

Preşedintele SUA, Joe Biden, şi-a exprimat vineri “îngrijorarea serioasă” cu privire la criza migranţilor de la graniţa Belarusului cu Polonia, după declaraţii similare ale vicepreşedintei Kamala Harris, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Credem că este o îngrijorare serioasă. Am comunicat îngrijorarea noastră Rusiei, am comunicat îngrijorarea noastră Belarusului”, a declarat preşedintele Biden reporterilor în timp ce se pregătea să plece de la Casa Albă pentru a petrece sfârşitul de săptămână la reşedinţa prezidenţială de la Camp David. „Credem că este o problemă”, a accentul liderul american.

Declarații similare a făcut recent și vicepreședintele SUA, Kamala Harris, în timpul unei vizite oficiale, la Paris. Aceasta a apreciat că Belarusul este „angajat într-o activitate foarte îngrijorătoare”.

Administrația de la Washingtonul critică în mod regulat regimul Lukaşenko, iar Statele Unite se numără printre ţările care au adoptat sancţiuni la adresa unor oficiali şi entităţi din Belarus, notează Agerpres. Mai mult, la sfârşitul lunii iulie, preşedintele Joe Biden a primit-o la Casa Albă pe opozanta belarusă aflată în exil, Svetlana Tihanovskaia.

Potrivit Agerpres, preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, este acuzat de Occident că a orchestrat un flux continuu de migranţi la graniţa cu Polonia, stat membru al Uniunii Europene, ca răspuns la sancţiunile occidentale impuse regimului de la Minsk. Până în prezent, preşedintele Belarusului poate conta pe sprijinul principalului său aliat, preşedintele rus Vladimir Putin.

Într-o discuție telefonică cu Vladimir Putin, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, i-a solicitat acestuia să facă presiuni asupra guvernlui de la Minsk pentru încetarea crizei și a calificat instrumentalizarea migranților drept “inumană”.

La începutul săptămânii, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a solicitat statelor membre să extindă sancțiunile împotriva Belarusului, iar Consiliul UE a adoptat  o decizie de suspendare parțială a aplicării acordului UE-Belarus pentru facilitarea eliberării vizelor, ca răspuns la atacul hibrid lansat de regimul de la Minsk.

 Vineri, UE a salutat un progres în stoparea sosirii migranţilor pe teritoriul UE, ce Turcia a anunțat că va interzice cetățenilor irakieni, sirieni şi yemeniţi să se îmbarce cu destinaţia Belarus pe aeroporturile sale. La rândul său, guvernul irakian a anunţat că lucrează pentru a-i înregistra pe migranţii irakieni blocaţi la frontiera polono-belarusă, care sunt de acord să revină în ţară, mai notează Agerpres.

Despre Ioana Popa

Verificați și

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.