Danemarca a anunțat duminică că are în vedere interzicerea protestelor de ardere a Coranului, care au creat tensiuni cu lumea musulmană. Cartea sfântă a Islamului a fost profanată recent la mai multe demonstrații din Suedia și Danemarca, stricând relațiile diplomatice dintre pereche și mai multe țări din Orientul Mijlociu.
Autoritățile vor să „exploreze” posibilitatea de a opri situațiile în care „alte țări, culturi și religii sunt insultate”, mai ales dacă acestea au „consecințe negative semnificative pentru Danemarca… în special în ceea ce privește securitatea”, a scris ministerul de externe într-un afirmație. „Desigur, acest lucru trebuie făcut în cadrul libertății de exprimare protejată de constituție”, a adăugat acesta, subliniind că această libertate este una dintre cele mai importante valori ale Danemarcei.
La sfârșitul lunii iunie, Salwan Momika, un refugiat irakian în vârstă de 37 de ani în Suedia, a incendiat Coranul în fața moscheii principale din Stockholm. Săptămâna trecută, el a călcat din nou și a rupt o copie a cărții în fața Ambasadei Irakului pentru a-și arăta opoziția față de credință.
Incidentul a provocat o disputa diplomatică cu Egiptul, Arabia Saudită și Iranul care a convocat diplomați suedezi. Algeria i-a rechemat și pe reprezentanții Danemarcei. Sute de irakieni au invadat și au incendiat ambasada Suediei din Bagdad în urma incidentului. Ambasadorul suedez a fost expulzat din Irak, în timp ce Iranul a indicat că nu va accepta un nou ambasador din țara scandinavă pe teritoriul său.
Ministerul danez de Externe notează că protestele de ardere a Coranului au „atins un nivel în care Danemarca, în multe părți ale lumii, este percepută ca o țară care facilitează insulta și denigrarea culturilor, religiilor și tradițiilor altor țări”.
„Scopul principal” al unora dintre aceste demonstrații este de a provoca și „ar putea avea consecințe importante”, a susținut acesta.
De asemenea, extrema dreaptă a Danemarcei a apucat de ranchiune, mișcarea Danske Patrioter postând un videoclip cu un bărbat profanând și arzând ceea ce pare a fi un Coran.
Încercând să copieze incidentul anterior, aproape o mie de manifestanți s-au adunat noaptea la Bagdad și au încercat să meargă spre ambasada daneză, dar poliția irakiană i-a împrăștiat cu bastoane și gaze lacrimogene.
Într-o declarație separată, prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a declarat duminică că a fost în contact strâns cu omologul său danez Mette Frederiksen, adăugând că Suedia gândește ceva similar. „De asemenea, am început să analizăm situația juridică pentru a lua în considerare măsuri de consolidare a securității noastre naționale și a securității suedezilor din Suedia și din întreaga lume”, a amintit Kristersson pe Instagram.
Suedia a ordonat joi poliției și armatei să își consolideze pregătirile împotriva terorismului pe fondul deteriorării securității.