Italia dorește ca Executivul European să precizeze în mod clar modul în care companiile pot plăti pentru gazul rusesc fără a încălca sancțiunile impuse după invadarea Ucrainei, a declarat luni premierul italian Mario Draghi, potrivit Politico.
„Este foarte important ca CE să exprime o opinie juridică clară dacă plata în ruble reprezintă sau nu o încălcare a sancțiunilor”, a spus Draghi după o ședință de Cabinet. „Pentru că dacă nu există claritate sau o linie de conduită, atunci este clar că fiecare companie sau fiecare țară va face ce crede de cuviință.”
Comentariile sale au venit în urma lui Roberto Cingolani, ministrul italian responsabil cu securitatea energetică, care a afirmat că tururor companiilor energetice europene ar trebui să li se permită provizoriu să se conformeze cererilor Rusiei de a plăti gazul în ruble.
„Cred că în acest moment înțelegerea nu este completă din punct de vedere al problemelor și implicațiilor juridice. Cred că ar fi bine pentru câteva luni, cel puțin, să permitem companiilor să meargă mai departe și să plătească în ruble, în timp ce înțelegem cadrul legal și implicațiile”, a spus el pentru POLITICO, adăugând că dorește „o declarație rapidă și foarte clară. de la Comisia Europeană” confirmând că companiile de petrol și gaze pot plăti deocamdată în ruble.
Draghi a precizat că poziția Italiei „este la fel ca scea a Germaniei, a Franței și a tuturor celorlalți. Vom urma indicațiile Comisiei Europene în acest sens, nu există distincție între Italia și celelalte”.
Între timp, Roma se pregătește pentru o posibilă întrerupere a gazului rusesc cu măsuri de economisire a energiei și chiar de a menține centralele pe cărbune în funcțiune mai mult timp.
Kremlinul a cerut companiilor energetice din „țările ostile” – care includ toți membrii UE – să plătească gazul în ruble, în efortul de a susține valoarea monedei ruse.
Companiile ar trebui să deschidă conturi în euro și în ruble la Gazprombank din Rusia, iar rușii ar considera că plata gazului este finalizată doar după ce rublele au fost depuse.
Comisia Europeană a avertizat companiile să nu deschidă conturi în ruble, spunând că acest lucru ar încălca sancțiunile impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei. Ghidul său spune că utilitățile se pot plăti în euro – și că o astfel de plată ar fi considerată finală în baza contractelor existente – și apoi Rusia le poate converti ulterior în ruble.
Roberto Cingolani, ministrul italian pentru Tranziția Verde, a spus că ar putea dura luni de zile pentru a înțelege pe deplin implicațiile juridice, ceea ce ar lăsa companiile de petrol și gaze într-un blocaj.
„Cred că companiile de petrol și gaze nu pot risca să plătească și apoi să fie acuzate că au încălcat sancțiunile, dar în același timp nu pot risca… să nu plătească în ruble”, a spus el. „Sunt contracte pe termen lung, costurile ar fi extrem de mari.”
Soluția propusă de el este similară cu cea a Comisiei. Compania energetică a UE ar considera plata în euro drept tranzacția finală, în timp ce Rusia ar putea lua în considerare plata în ruble după conversie. Dar el a recunoscut că o astfel de abordare ar putea fi „optimistă”.
„În acest proces există zone gri, care ar putea constitui o încălcare a sancțiunilor. Oricum ai face-o, există o problemă.”
Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a confirmat luni că Comisia va „emite îndrumări mai detaliate despre ce pot și nu pot face companiile în cadrul nostru de sancțiuni”.