Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului European au ajuns luni la un acord care vizează decarbonizarea sectorului aviației.
Măsura cheie în cadrul acordului ReFuelEU Aviation este că sectorul va trebui să amestece treptat combustibili pentru aviație mai durabili (SAF) cu kerosen.
Prin urmare, SAF ar trebui să reprezinte 2% din combustibilul furnizat în aeroporturile UE până în 2025, dar să crească pentru a ajunge la 70% până în 2050. În plus, noul amestec de combustibil pentru avioane din UE va trebui să conțină și o cotă minimă din cei mai moderni și mai ecologici combustibili sintetici.
Numai că această măsură va reduce emisiile de CO2 ale aeronavelor cu aproximativ două treimi până în 2050, în comparație cu un scenariu de „fără acțiune”, potrivit Comisiei Europene.
În plus, operatorii de aeronave care pleacă de pe aeroporturile UE vor fi acum chemați să alimenteze numai atunci când este necesar pentru zbor și nu să alimenteze în exces, pentru a evita realimentarea cu SAF. Această practică, cunoscută sub denumirea de „tankering” poate duce la mai multe emisii pe zbor din cauza greutății suplimentare sau a scurgerii de carbon.
De asemenea, aeroporturile din UE vor trebui să se asigure că infrastructura lor de alimentare este disponibilă și adecvată pentru distribuția SAF.
Între timp, în 2025, va fi lansată o etichetă UE pentru performanța de mediu a zborurilor, conform căreia companiile aeriene vor trebui să indice amprenta de carbon estimată per pasager și eficiența estimată a CO2 pe kilometru al zborurilor lor, pentru a le permite pasagerilor să compare modul în care diferite companii performează pe acelasi traseu.
În cele din urmă, orice venituri obținute din amenzile de neconformitate de la companiile aeriene, aeroporturile sau furnizorii de combustibili vor fi redirecționate către cercetare și inovare pentru a reduce diferența de preț dintre combustibilii durabili și cei convenționali.
Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a salutat acordul drept „un punct de cotitură pentru aviația europeană, punându-l pe o cale solidă către decarbonizare”.
„Trecerea la combustibili sustenabili pentru aviație va îmbunătăți securitatea energetică, reducând în același timp dependența de importurile de combustibili fosili. Aceste tipuri de măsuri contribuie la transformarea Europei în fruntea producției de combustibili curați inovatori, la nivel global. Estimăm că piața SAF va crea mai multe peste 200.000 de locuri de muncă suplimentare în UE, în principal în sectorul energiei regenerabile”, a adăugat ea.
Europarlamentarul spaniol José Ramón Bauzá Díaz (Renew), raportorul Parlamentului UE pentru dosar, a declarat că, odată cu acordul, „am creat condiții de concurență echitabile prin reguli armonizate și păstrarea conectivității aeriene a UE. Cu acest regulament, decarbonizarea aviației devine mai aproape. .”
Acordul, care acum trebuie să fie aprobat oficial de europarlamentari și state membre, face parte din regulamentul Fit for 55, care urmărește să reducă emisiile UE cu cel puțin 55% până în 2030 și ca blocul să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până la jumătatea secolului. .
Reducerea emisiilor din sectorul transporturilor este considerată ca fiind esențială, deoarece este al doilea sector ca emițător din blocul de 27 de țări, reprezentând peste un sfert din toate emisiile.
Aviația reprezintă peste 13% din toate emisiile din transport, pe locul doi după transportul rutier, iar emisiile au crescut cu 5% de la an la an între 2013 și 2019, înainte ca pandemia de COVID-19 să stopeze sectorul.