Scandalul politic din ce în ce mai mare care asediază Uniunea Europeană riscă să aibă un „efect zdrobitor” asupra modului în care oamenii percep și au încredere în întregul proiect de integrare europeană, a avertizat Emily O’Reilly.
„Nu poți avea legitimitate politică fără autoritate morală. Nici nu poți avea legitimitate politică decât dacă oamenii (au) încredere în tine”, a declarat specialistul european.
„Bruxelles, pentru majoritatea oamenilor, este o idee. Și este o idee care este foarte departe”, a continuat ea.
„Sunt aproape predestinați să nu aibă încredere în ea pentru că nu o înțeleg. Deci, prin urmare, este destul de fragilă încrederea care poate exista între Uniunea Europeană și cetățenii săi. Și, prin urmare, atunci când UE face lucruri care dăunează acestei încrederi, pot avea un efect aproape zdrobitor asupra credinței oamenilor în UE.”
În ultimele luni, Bruxelles-ul s-a aflat în centrul unui număr neobișnuit de mare de controverse care au atras o mulțime de critici și control asupra modului în care factorii de decizie europeni își desfășoară activitatea zilnică.
Scandalurile includ mesajele text nepublicate între președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, cu privire la achiziționarea de vaccinuri, zborurile gratuite plătite de Qatar unui oficial de top al UE, o înțelegere în spate pentru numirea secretarului general al Parlamentului European și ușile rotative, o campanie de lobby agresivă a Uber.
În calitate de birou principal responsabil cu investigarea cazurilor de administrare defectuoasă în cadrul instituțiilor UE, specialistul european s-a implicat în toate aceste polemici, arătând cu degetul asupra faptelor greșite, solicitând clarificări și emitând recomandări.
„Trebuie să desenați punctele între micile incidente pe care s-ar putea să nu le considerați deosebit de importante și imaginea de ansamblu – felul în care acestea duc sau pot duce la neîncrederea cetățenilor în întregul proiect al Uniunii Europene”, a spus O’Reilly.
„Este folosit și de oameni care sunt sceptici față de UE și de oameni ostili față de UE”, a adăugat ea.
„Este foarte important ca UE să acționeze la cele mai înalte standarde etice posibile pentru a-și proteja legitimitatea politică”.
Printre nenumăratele de titluri, niciun alt scandal nu a captat mai multă atenție și cenzură decât scandalul de corupție din Parlamentul European.
Saga complicată se concentrează pe o schemă de bani pentru favoruri care ar fi văzut în Qatar și Maroc plătind sume mari de bani și cadouri substanțiale parlamentarilor în încercarea de a influența procesul de luare a deciziilor în interiorul hemiciclului.
Ambele țări neagă orice faptă greșită.
Cinci persoane, inclusiv doi europarlamentari în exercițiu, au fost acuzate penal în cadrul anchetei în curs. Un al treilea parlamentar se luptă cu extrădarea din Italia în Belgia.
Peste 1,5 milioane de euro în numerar au fost confiscate de poliția belgiană în urma a zeci de percheziții la domiciliu și la birou, pe lângă rechiziționarea computerelor parlamentare pentru a preveni ștergerea datelor cheie.
„Grafica a fost destul de dramatică. Am văzut literalmente bancnote euro, am văzut valize. Așa că le-a fost oferită o idee de corupție asemănătoare cu desenele animate”, a spus O’Reilly când a fost întrebat despre așa-numitul Qatargate.
Cu toate acestea, Ombudsmanul nu a părut a fi deosebit de surprins de presupusele schimburi de numerar. În opinia sa, regulile anticorupție instituite de Parlamentul European „nu sunt cu adevărat aplicate și monitorizate”, deschizând o lacună care poate face mai ușor de ascuns abaterile.
„Presupun că, într-un fel, acesta a fost un fel de scandal sau un accident care aștepta să se întâmple”, a remarcat ea.
Imediat după scandal, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a înaintat o serie de măsuri de combatere a abaterilor, cum ar fi noi reguli de acces la sediile parlamentare și declarații mai detaliate privind conflictele de interese.
Întrucât reformele nu sunt încă definitive, O’Reilly a evitat să tragă concluzii clare, dar a spus că biroul său a dat idei biroului Metsola despre cum să conceapă un „cadru de etică bun”.
„Lucrurile tind să se întâmple foarte repede și destul de dramatic atunci când există un scandal”, a spus O’Reilly.
„Totul merge într-un anumit interval de mulțumire de mulți, mulți ani, chiar decenii. Și apoi există un scandal și dintr-o dată toată lumea vrea să facă ceva pentru a remedia chestia asta, deși a fost la vedere de ceva vreme.”