fbpx

Hotărârile CNSU ce nu suferă amânare se vor putea aplica înainte de publicarea în Monitorul Oficial

Pentru clarificarea unor aspecte referitoare la publicarea hotărârilor CNSU şi la reprezentarea acestui organism în faţa instanţelor de judecată, Camera Deputaţilor a adoptat, ca for decizional, proiectul de lege de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 63/2021, stabilind că, în situaţii deosebite, care nu suferă întârziere, hotărârile CNSU se vor aplica de îndată şi se vor publica în Monitorul Oficial, imediat ce acest lucru este posibil.

Ordonanţa de urgenţă adoptată miercuri modifică astfel art. 15 alin. (4) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic şi completează OUG nr. 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situaţiilor de Urgenţă, stabilind că toate actele administrative cu caracter normativ, inclusiv hotărârile CNSU, privind instituirea, modificarea sau încetarea de măsuri se publică în Monitorul Oficial şi ”pot fi atacate de către orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, cu acţiune în anulare la instanţa competentă, atât pentru motive de nelegalitate, cât şi de netemeinicie, în termen de 5 zile de la data publicării actului administrativ”.

Ca regulă generală, hotărârile CNSU se publică de îndată în Monitorul Oficial însă, prin excepţie, în situaţii deosebite care nu suferă întârziere, când nu poate fi realizat fluxul de publicare în Monitor, hotărârile cu caracter normativ se aplică, de îndată, urmând ca publicarea să se facă imediat ce acest lucru este posibil.

În ceea ce privește reprezentarea CNSU în faţa instanţelor de judecată, deputații au stabilit că „Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă reprezintă şi apără drepturile şi interesele legitime ale Comitetului Naţional în faţa instanţelor de judecată şi a altor organe de justiţie, în cauzele în care Comitetul Naţional este parte şi exercită căi de atac sau orice mijloace legale de apărare. În aceste cauze, renunţarea la judecată sau la calea de atac se aprobă prin notă, la propunerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, de preşedintele Comitetului Naţional sau de persoana desemnată prin decizia acestuia. Cheltuielile de judecată derivate din acţiuni în reprezentarea intereselor statului se achită din bugetul Ministerului Afacerilor Interne”.

La vot s-au înregistrat 237 de opțiuni „pentru”, 27 „contra” şi 11 abţineri.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Dumitru Nancu: „Impact fiscal IMM Invest (cel mai mare parteneriat public-privat) – fiecare leu garantat de FNGCIMM a întors 12 lei”

IMM Invest, cel mai mare parteriat public-privat, programul gestionat de Fondul Național de Garantare pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.