Parlamentul European a votat miercuri să se asigure că un număr mare de produse de pe piața UE nu provin din defrișaje, un pas uriaș înainte când vine vorba de combaterea distrugerii mediului.
Companiile vor trebui să demonstreze că ceea ce vând nu are nicio legătură cu defrișarea din 2021, atât în Europa, cât și în întreaga lume.
Lista include ulei de palmier, cafea, soia, lemn, vite, cacao, cauciuc, cărbune și hârtie imprimată, precum și produse derivate, cum ar fi carnea de vită, mobila sau ciocolata.
Christophe Hansen, europarlamentarul care a inițiat noua lege, a declarat într-un interviu că noile reguli reprezintă o realizare semnificativă în lupta împotriva schimbărilor climatice.
„Pierdem în fiecare an în jur de 10 milioane de hectare de păduri în toată lumea și acest instrument va opri acest lucru, cel puțin rolul nostru în complicitatea acelei defrișări, deoarece rafturile noastre sunt în prezent pline cu ciocolată, cafea etc., soia. produse care contribuie masiv la distrugerea pădurilor – aproximativ 10% din aceste 10 milioane anual”, a declarat europarlamentarul luxemburghez.
„Și cu asta, vedem acum că toate produsele care sunt produse pe suprafețele care au fost defrișate după 31 decembrie 2020 nu vor mai avea voie să intre pe piața internă europeană. Așadar, cred că acesta este un pas mare în combaterea schimbărilor climatice. și, de asemenea, pierderea biodiversității globale”.
Cu toate acestea, multe produse nu sunt incluse în listă, ceea ce Hansen a spus că s-ar putea schimba în viitor.
„Am fost din partea Parlamentului, făcând eforturi pentru tot mai multă ambiție. Am vrut să extindem sfera teritorială la alte terenuri împădurite. Acest lucru nu a funcționat, dar avem o clauză de revizuire după un an pentru a include în cele din urmă acest lucru”, a spus el.
„În al doilea rând, avem o clauză de revizuire după doi ani în care am putea include produse suplimentare, precum porumb, dar și etanol, de exemplu, bioetanol care este produs din trestie de zahăr.
„Deci, aceste produse sunt pe radarul nostru și Comisia Europeană trebuie să le evalueze. Este logic să le includem. Deci, cred că trebuie să avem un regulament care să fie aplicabil în primul rând și apoi, în timp, îl puteți consolida. odată ce este pus în funcțiune”.
Companiile vor trebui să furnizeze informații autorităților relevante ale UE, cum ar fi coordonatele de geolocalizare, din care să poată fi evaluate imagini din satelit ale zonei pentru orice posibilă degradare sau defrișare a pădurilor.
Dacă nu respectă regulile, companiile pot fi amendate.
Criticii susțin că noile măsuri vor crește costul mărfurilor, dar pentru europarlamentarul Verzilor Marie Toussaint această creștere a prețurilor ar avea loc doar pe termen scurt.
„Deci, de fapt, ceea ce încercăm să împingem, este să împingem pentru o economie către un alt model de economie – o economie, în care distrugem planeta, în care distrugem și condițiile de viață pentru un anumit număr de oameni, către o economie în care respectăm natura și oamenii”, a declarat Toussaint.
„Și asta poate avea, desigur, un preț care se simte la început asupra consumatorilor, dar într-un timp foarte scurt, acest lucru ar schimba modul în care este structurată economia și apoi prețul nu ar fi atât de mare pentru oameni. ar fi doar o tranziție, o trecere către un alt model.”
Protejarea drepturilor populației indigene este o altă cerință pentru produsele care intră pe piața UE.
Odată ce regulile intră în vigoare, întreprinderile și comercianții vor avea la dispoziție 18 luni pentru a le implementa, companiile mai mici având o perioadă mai lungă.