fbpx

Viitorul prețului la gaze rămâne incert

Prețul gazelor naturale în Europa, cu alte cuvinte contractul european de referință, facilitatea olandeză de transfer de titluri (TTF),  a scăzut la sfârșitul anului la prețul de 76 EUR (80 USD) pe megawat oră (MWh), aproape de nivelurile de dinaintea războiului din Ucraina, adică 75 euro, cât era în decembrie 2021.

Cu puțin timp înainte, în august, prețurile UE au crescut la un maxim istoric de 350 EUR/MWh din cauza penuriei cauzate de reducerea livrărilor de către Rusia.

Pe măsură ce prețurile gazelor naturale în Europa au crescut, cumpărătorii europeni au căutat alternative, importând gaz natural lichefiat (GNL) din SUA și din alte părți pentru a satisface rezervele obligatorii înainte de iarnă.

S-a terminat deja criza energetică?

Experții spun că ceea ce a fost mai rău a trecut deocamdată, prețurile gazelor scăzând de la vârfurile istorice. „Cu toate acestea, asta nu înseamnă că s-a încheiat criza energetică”, a declarat Toby Copson, șeful global de tranzacționare la Trident LNG, pentru DW.

Iarna viitoare ar putea fi mai grea, deoarece nu va mai exista aprovizionarea rusească pentru a umple depozitele. Rusia a furnizat Europei 60 de miliarde de metri cubi de gaz în 2022, aproximativ jumătate din ceea ce a fost contractat.

„Cât de greu va fi depinde de vreme, de cererea chineză și de disponibilitatea GNL”, a declarat pentru DW Adi Imsirovic, cercetător senior la Institutul Oxford pentru Studii Energetice.

Există o serie de factori relevanți, care au făcut ca Europa să se găsească într-o poziție mai bună decât anul trecut: temperaturi mai blânde decât de obicei, cererea redusă de încălzire, o rată ridicată de stocare și o ofertă mai mare disponibilă din cauza unei Chine în mare parte absente de pe piața spot.

Cu toate acestea, aceste condiții s-ar putea schimba dramatic dacă vremea se va înrăutăți și rezervele încep să se epuizeze. „În plus, a apărut și îngrijorarea suplimentară legată de ieșirea Chinei din politica zero-COVID, ceea ce o face să redevină un jucător pe partea de cerere – toate acestea ar lăsa Europa să concureze pentru ceea ce este disponibil cu unul dintre cei mai mari cumpărători de pe piață”, a spus Copson. .

Vremea este crucială

Vremea va juca un rol decisiv. „Deocamdată, arată bine, dar Agenția Internațională pentru Energie a ținut cont în perspectiva sa de iarnă de o altă repriză de frig la sfârșitul lunii martie. Deci nu am scăpat încă de probleme”, afirmă Bram Claeys, consilier principal la Regulatory Assistance Project, o organizație non-guvernamentală axată pe tranziția verde.

„Cu toate acestea, prognoza este ca Europa să iasă din iarnă cu mai puțin de 15% rezerve, față de 30-35% istoric, iar acest lucru va duce la menținerea prețurilor peste nivelurile obișnuite, deoarece cererea este mai mare pentru a reumple depozitele”, a spus Ashley Kelty, director de petrol și gaze la Panmure Gordon, o companie bancară de investiții corporative.

Previziunile prețului gazelor

Experții cred că prețurile vor rămâne ridicate pentru cel puțin câțiva ani, până când cererea va scădea și va exista mai multă ofertă din SUA.

„Nu cred că prețurile la gaze vor reveni la niveluri istorice în viitorul apropiat. Acest lucru se datorează faptului că GNL este mai costisitor, că avem de-a face cu o lipsă a aprovizionării cu gaze offshore în Europa și cu absența livrărilor rusești”, a spus Kelty.

Vântul a fost de ajutor în ultima vreme, iar în Belgia reactorul nuclear Tihange 1 este din nou online. Dar și asta se poate schimba rapid. „Motivele structurale care stau la baza prețurilor ridicate rămân în vigoare. Războiul din Ucraina este departe de a fi încheiat, aprovizionarea cu gaze din Rusia a fost și rămâne decimată, iar parcul nuclear francez este încă în mare măsură în stare de mare criză”, a spus Claeys.

„Prețul a scăzut de la maximele de la sfârșitul anului 2022, dar a caracteriza 77 EUR/MWh ca un nivel de preț care indică că lucrurile sunt bune este o caracterizare greșită. Dar cred că totul este relativ”, a spus Ken Medlock, coautor al unui raport recent privind sectorul gazelor din UE.

Depozitare relativ sănătoasă

La începutul lunii decembrie 2022, nivelurile de stocare a gazelor din Europa erau pline în proporție de 92%, un nivel ridicat pentru această perioadă a anului și aproape de maximele din ultimii 10 ani din cauza condițiilor meteorologice mai blânde care se îndreptau spre iarnă.

Nivelurile de stocare a gazelor din majoritatea țărilor UE sunt mult peste mediile lor pe 5 ani, dar întrebările cheie depind de modul în care rezervele europene vor fi reumplete după iarnă, presupunând că livrările rusești nu se reiau.

Goldman Sachs se așteaptă ca facilitățile de stocare să rămână pline cu cel puțin 20% până la sfârșitul lunii martie 2023, în timp ce compania de consultanță în cercetare energetică Wood Mackenzie spune că o iarnă neobișnuit de rece în emisfera nordică ar putea reduce stocurile de gaze europene la 4% din capacitatea totală până în martie.

China este factorul imprevizibil

Un factor important este China și modul în care valul COVID de acolo va afecta economia și cererea de gaze în Europa.

„Am reușit să ne umplem rezervele anul trecut, parțial pentru că cererea de GNL în China a fost scăzută. Acest lucru se poate schimba și poate avea consecințe asupra capacității Europei de a atrage suficient GNL înainte de iarna viitoare”, a spus Claeys.

China National Offshore Oil Corp a prognozat că importurile de gaze naturale ale Chinei vor fi cu 7% mai mari în 2023 față de anul trecut. Cererea suplimentară ar putea pune la încercare eforturile Europei de a aduce mai multe mărfuri, deoarece cumpărătorii de acolo lucrează pentru a reaproviziona stocurile pentru iarna următoare, fără a apela la importurile rusești.

Plafonul de preț este un obstacol?

Decizia UE de a plafona prețurile gazelor ar putea periclita eforturile blocului de a reumple stocurile de depozitare în această vară, avertizează experții.

Membrii UE au susținut limitarea prețului ca o modalitate de a limita influența Rusiei asupra pieței gazelor din UE. Unele țări cheltuiesc miliarde de euro pentru a limita impactul creșterii prețurilor la energie asupra gospodăriilor.

Plafonul ar fi declanșat în cazul în care contractul TTF pentru luna următoare trece peste 180 EUR/MWh timp de trei zile lucrătoare consecutive. Dacă este activat, plafonul de preț va rămâne pe loc timp de cel puțin 20 de zile lucrătoare.

Criticii spun că plafonul de preț ar permite cumpărătorilor asiatici precum China și India să devină mai competitivi pe piața spot.

Impact pe termen lung

„Efectele economice pot fi de fapt destul de problematice pe termen lung”, a declarat Anna Mikulska, expert în energie la Universitatea Rice, pentru DW.

„Deși problema disponibilității gazului este acută, efectul cronic al acesteia poate fi fuga industriilor mari consumatoare de energie și în special gaz și relocarea lor în zonele unde prețurile sunt probabil mai mici”, a adăugat Mikulska.

Alții se concentrează pe consecințele politice.

„În 2023, este imperativ ca liderii UE să nu cedeze în fața armelor energetice rusești și, în schimb, să sprijine Ucraina cu ajutorul militar și umanitar necesar pentru a atinge obiectivele declarate ale Ucrainei de restabilire deplină a suveranității și integrității sale teritoriale”, a spus Benjamin. L. Schmitt, cercetător asociat la Universitatea Harvard și senior fellow la Centrul pentru Analiza Politicii Europene.

Articol de Jo Harper.

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.