fbpx

Paradoxala renaștere a hidrocarburilor

Cheltuielile pentru explorare hidrocarburilor sunt în creștere, ca urmare a faptului că giganții petrolieri petroliere pun acum securitatea aprovizionării cu țiței și gaze, dar și profiturile, înaintea investițiilor în soluții energetice cu randament redus și cu emisii scăzute de carbon.

În timp ce giganții americani nu s-au aventurat încă în domeniul eolian și solar, cele mai mari companii petroliere din Europa au petrecut trei ani convingând investitorii că nu vor crește în continuare producția de petrol și gaze și că nu vor investi mai mult în surse regenerabile. Asta până când criza energetică de anul trecut și creșterea vertiginoasă a prețurilor mărfurilor de bază au reînviat tema aprovizionării cu țiței și gaze.

Disciplina în investiții continuă să fie o temă majoră în rândul Big Oil, dar investițiile în explorare sunt în creștere, deoarece companiile se așteaptă la profituri superioare de la marile proiecte offshore, în comparație cu profituri reduse de o singură cifră din investițiile în surse regenerabile.

Recentele schimbări de strategie ale BP și Shell arată că producția de petrol și gaze a acestor companii nu a atins vârful, așa cum promiteau în 2020, și va crește în acest deceniu. Motivul: securitatea energetică, asigurarea unei aprovizionări adecvată cu petrol și gaze.

Unii investitori instituționali și-au exprimat deja dezamăgirea față de noua abordare a BP și Shell, care pariază din nou pe petrol și gaze în strategiile lor actualizate la începutul acestui an.

Shell a declarat luna trecută că își va crește bussines-ul de gaze și își va maora investițiile în upstream.

„În afacerea noastră din upstream, explorarea în ape adânci are un istoric dovedit de fluxuri de numerar susținute din barili cu marjă ridicată și cu emisii reduse de carbon”, a declarat Zoë Yujnovich, director pentru gaze și upstream Shell.

„Vor fi necesare investiții continue în petrol și gaze pentru a ne asigura că tranziția energetică are loc într-un mod echilibrat, cu o aprovizionare sigură cu energie la prețuri accesibile și cu emisii din ce în ce mai reduse. Vom contribui la această tranziție echilibrată concentrându-ne investițiile pe proiectele cele mai profitabile și competitive din punct de vedere al carbonului”, a spus Yujnovich, care a precizat că producția totală a Shell va crește din 2025.

O oportunitate interesantă, a remarcat Yujnovich, este producția offshore din Namibia, unde Shell își va continua eforturile de explorare după ce a făcut acolo trei descoperiri în bazinul Orange în ultimii doi ani.

Supermajorul francez TotalEnergies a făcut, de asemenea, o descoperire semnificativă de petrol asociat cu gaze în zăcământul Venus din Bazinul Orange la începutul anului trecut. Venus din Namibia ar putea fi o „descoperire gigantică de petrol și gaze”, a declarat TotalEnergies într-o prezentare făcută investitorilor în septembrie anul trecut.

Comentând starea curentă a explorărilor de hidrocarburi, Andrew Latham, vicepreședinte senior, Cercetare Energetică la Wood Mackenzie, a declarat că „industria continuă să vadă o serie excelentă de descoperiri de mare impact în multe părți ale lumii. Industria de explorare rămâne foarte dinamică și aceste companii recunoscute, precum și multe altele, continuă să furnizeze resurse avantajoase care pot înlocui aprovizionarea mai puțin sustenabilă”, a adăugat Latham.

Utilizarea platformelor de apă adâncă este în creștere, precizează un raport Wood Mackenzie de luna trecută. Utilizarea platformelor a revenit la nivelurile de dinainte de COVID, iar cererea va crește cu încă 20% în perioada 2024-2025.

„Prețurile mai mari ale petrolului, concentrarea pe securitatea energetică și avantajele emisiilor au susținut dezvoltarea zăcămintelor din apelor adânci și, într-o oarecare măsură, au stimulat explorarea”, a declarat Leslie Cook, analist principal pentru Wood Mackenzie.

Cea mai mare parte a creșterii așteptate de foraj și a cererii de platforme offshore este de așteptat să provină din așa-numitul „Triunghi de Aur” din America Latină, America de Nord și Africa, precum și din părți ale Mediteranei. Aceste zone vor reprezenta 75% din cererea globală de platforme plutitoare până în 2027, potrivit Wood Mackenzie.

SLB, cel mai mare furnizor de servicii de zăcăminte petroliere din lume, este optimist și în ceea ce privește forajul și explorarea offshore.

„Astăzi, offshore-ul este piața cu cea mai rapidă creștere la nivel global, determinată de dezvoltări pe ciclu lung, expansiuni ale capacității de producție, revenirea explorării și evaluării în zonele dezafectate și noi frontiere și caracterul critic al gazului ca combustibil pe termen lung pentru securitatea energetică”, a declarat directorul executiv SLB, Olivier Le Peuch.

SLB se așteaptă ca cheltuielile de explorare offshore să crească cu peste 20% în acest an, a spus directorul gigantului de servicii petroliere, care generează aproximativ 50% din veniturile sale internaționale din activitățile offshore.

Agenția Internațională pentru Energie (IEA) consideră, de asemenea, că investițiile globale din upstream, în explorarea, extracția și producția de petrol și gaze vor crește cu 11% în acest an comparativ cu cele din 2022 și vor ajunge la 528 de miliarde de dolari în 2023 – cel mai mare nivel de investiții în upstream din 2015.

Articol publicat de Oilprice.com

Despre Marius Giurgea

Verificați și

O șansă la viață pentru copiii cu cancer prin Protonoterapie

România și românii au o șansă imensă de a avea acces la o terapie de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.