fbpx

Spania se confruntă cu o penurie de alimente, deoarece seceta severă duce la pierderea recoltelor

Fermierii din sudul Europei se confruntă cu o criză a culturilor. Luni de secetă au întrerupt recoltele din acest an, iar unii ecologisti spanioli avertizează că țara ar putea fi în curând în imposibilitatea de a susține culturi de cereale, cum ar fi grâul și orzul.

„S-au făcut pagube ireversibile la peste 3,5 milioane de hectare de culturi”, avertizează principala asociație a fermierilor spanioli COAG, tragând un semnal de alarmă asupra unei tendințe despre care se spune că este observată în mare parte a țării.

Care sunt efectele secetei asupra agriculturii?
„Dacă precipitațiile nu se îmbunătățesc în câteva zile, atunci producția de culturi pluviale, în special cerealele de iarnă, va fi redusă semnificativ”, spune Sergio Vicente-Serrano, cercetător la Institutul Pirinean de Ecologie din Zaragoza.

„Dacă va continua așa, atunci, în mod logic, recolta va scădea și, prin urmare, prețurile vor crește. Nu trebuie uitat că seceta este un fenomen caracteristic climatului mediteranean, care nu este ceva nou, legat de procesul de încălzire globală, și nu un proces pe care l-am experimentat doar în ultimele decenii.

Dar problema este că în ultimii ani am suferit și de lipsa precipitațiilor pe fondul unei creșteri vizibile a temperaturii.”

Comitetul Național pentru Secetă al guvernului spaniol se întrunește pentru a discuta problema în cursul acestei săptămâni.

Și alte țări europene se confruntă cu această problemă. O hartă a secetelor actuale din Europa, realizată de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice, a arătat avertismente de umiditate scăzută a solului în multe regiuni sudice ale continentului în ianuarie.

„În mod normal, în special în țările din sudul Europei, ne așteptăm la reîncărcare de toamnă și iarnă de ploaie”, spune Samantha Burgess, director asociat al Copernicus. „Asta nu s-a întâmplat anul acesta pentru multe dintre aceste țări. Deci, suntem pe cale să mergem. în acel sezon agricol, sezonul de creștere, cu umiditate foarte scăzută a solului.”

Fermierii concurează cu alte sectoare pentru o parte din aprovizionare. Sectorul energetic francez folosește apa în schemele hidro, dar și ca lichid de răcire pentru reactoarele nucleare.

După cea mai uscată iarnă din ultimii 60 de ani, guvernul francez a făcut pasul neobișnuit de a dispune restricții de utilizare a apei în februarie și martie.

Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice spune că trebuie explorate noi soluții.

„De asemenea, trebuie să căutăm noi tehnologii care să utilizeze mai puțină apă și, prin urmare, să cautăm cu adevărat să reciclăm cât mai multă apă sau să aibă o amprentă mai mică pe apa disponibilă”, spune Burgess.

Guvernul italian pregătește un pachet de ajutor în valoare de 7,8 miliarde de euro și un nou plan de alimentare cu apă după ce nivelul apei a scăzut în cel mai lung râu al său, Po. Ca urmare, milioane de italieni s-au confruntat cu restricții privind utilizarea apei.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.