fbpx

Economia Chinei a decolat după ridicarea restricțiilor

Produsul intern brut a crescut brusc în primul trimestru, în timp ce partenerii de la nivel mondial se confruntă cu o încetinire a creșterii, pe măsură ce băncile centrale majorează ratele pentru a stăpâni inflația.

PIB-ul a crescut cu 4,5% în primul trimestru, a declarat marți Biroul Național de Statistică al Chinei. Aceasta marchează cea mai mare creștere trimestrială, începând din primul trimestru al anului trecut – când economia Chinei a crescut cu 4,8% – și prezintă un rezultat mai bun decât prognoza de 4% reieșită dintr-un sondaj Reuters. Față de trimestrul precedent, economia chineză a crescut cu 2,2%.

Economia Chinei s-a aflat sub lumina reflectoarelor, deoarece țara se redeschide după ce a încheiat majoritatea restricțiilor stricte legate de Covid, care erau în vigoare de aproape trei ani. Economia a crescut cu 2,9% în al patrulea trimestru din 2022.

Vânzările cu amănuntul au crescut cu 10,6% în martie, pe măsură ce vânzările online de bunuri fizice au crescut. Producția industrială a crescut cu 3,9%, puțin mai mică decât previziunile Reuters de 4%.

De la începutul anului, investițiile în active fixe au fost mai slabe decât se aștepta și au crescut cu 5,1% față de un an în urmă, deoarece creșterea a încetinit în domeniul investițiilor în infrastructură și producție. Între timp, investițiile imobiliare au continuat să scadă.

Economia a crescut cu 3% în 2022, mai puțin decât ținta oficială a Beijingului de aproximativ 5,5% stabilită în martie anul trecut. Pentru 2023, guvernul a stabilit luna trecută o țintă de creștere modestă de „aproximativ 5%”.

Potrivit Goldman Sachs, creșterea Chinei în primul trimestru de 4,5% confirmă perspectivele companiei pentru ca economia să crească cu 6% pe întregul an.

„Datele de astăzi sunt în concordanță cu viziunea noastră optimistă pe întregul an pentru creșterea Chinei”, a declarat economistul șef al lui Goldman Sachs, Hui Shan, pentru CNBC.

„Acesta este tipul de revenire după redeschidere și reprezintă motivul fundamental pentru care previziunile noastre consensuale se îndreaptă spre o creștere de 6% pentru întregul an”, a spus ea.

În timp ce majoritatea analiștilor intervievați de Reuters nu se așteaptă să vadă o schimbare a ratei de referință a împrumuturilor băncii centrale, unii cred că Banca Populară a Chinei și-ar putea reduce marginal rata principală a împrumuturilor pe un an dacă inflația din China va încetini în continuare.

Inflația de consum din China a atins un minim din 18 luni la începutul acestei luni.

„Neuniform este cuvântul potrivit pentru a descrie starea actuală a economiei; de asemenea, nivelul de încredere nu este atât de puternic pe cât sugerează datele macro”, a spus economistul Goldman, adăugând că factorii de decizie vor menține probabil o atitudine „pro-creștere” pentru a stimula cererea.

„Deci acum, factorii de decizie politică încearcă să mențină o atitudine pro-creștere, astfel încât cererea să poată crește treptat pe fondul ratelor dobânzilor mai scăzute”, a spus ea.

Economia Chinei va cunoaște probabil un alt impuls din partea stimulentelor guvernamentale, mai târziu în cursul anului, a declarat directorul general al NF Trinity, Helen Zhu, pentru „Street Signs Asia” de la CNBC, la scurt timp după publicarea datelor.

„Cred că vom urmări mai mult decât ținta de 5% pentru al doilea trimestru și, sperăm, că până în al treilea trimestru, o mare parte din stimulentele politice vor fi ajuns”, a spus ea.

Ea a adăugat că cea mai recentă lectură a datelor nu le dă dreptate scepticilor cu privire la capacitatea Chinei de a-și atinge ținta de creștere pentru anul 2023 și va duce probabil la revizuiri în creștere a previziunilor PIB în consecință.

„Cifrele sunt, fără îndoială, mult mai puternice decât a anticipat oricine și cred că este un început de an foarte bun”, a spus ea.

Economistul șef al ING pentru China, Iris Pang, a spus că se așteaptă, de asemenea, ca guvernul chinez să lanseze stimulente suplimentare pentru a-și stimula investițiile în infrastructură și consumul.

„Pentru a menține ținta de creștere de 5% pentru 2023, guvernul trebuie să promoveze investițiile în infrastructură, dintre care majoritatea ar trebui să fie construirea de linii de metrou și creșterea numărului de turnuri 5G, deoarece acestea se află deja în planul pentru acest an”, a scris ea în o notă înainte de raportul PIB.

„Prin urmare, ne așteptăm ca PIB-ul să crească mai rapid, la 6,0% față de anul trecut, în al doilea trimestru. Menținem prognoza PIB pentru întregul an la 5%, deoarece cererea externă ar trebui să fie o preocupare pentru tot anul”, a scris Pang.

Valoarea sectorului serviciilor din China a crescut, de asemenea, cu 5,4% în primul trimestru, comparativ cu un an în urmă, când economia și-a încheiat politica de zero Covid.

Indicele producției de servicii a crescut cu 9,2%, au arătat datele guvernamentale, în frunte cu serviciile de cazare, catering și tehnologia informației.

Însă economiștii au avertizat că redresarea economică a Chinei ar putea dura mai mult decât se aștepta, iar Citi își reduce ținta pentru indicele Hang Seng.

Articol de Jihye Lee pentru CNBC.

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.