Uniunea Europeană se pregătește să interzică importurile de țiței din Rusia iar o decizie în acest sens este așteptată să fie luată până la sfârșitul acestei săptămâni, în pofida îngrijorărilor legate de impactul acestei măsuri asupra prețurilor la carburanți.
Potrivit Bloomberg, la sfârșitul săptămânii trecute, membrii UE au discutat o eliminare treptată a petrolului rusesc de pe piețele europene până la finalul acestui ani. Totuși, conform Financial Times, termenul limită pentru interzicerea de pe piață a țițeiului rus a fost devansat, astfel că este de așteptat ca în această săptămână să fie luată hotărârea decisivă.
Reporterii Financial Times afirmă că Germania unul dintre cei mai mari importatori de țiței din Rusia au cerut mai mult timp pentru a se pregăti de această eliminare a petrolului rusesc, mai concret până la sfârșitul anului. Totuși, guvernul german pare acum decis să ia taurul de coarne și să renunțe la petrolul rusesc în lunile sau chiar săptămânile care vin.
„Cerem o perioadă de acomodare cu această nouă situație. Ne dorim să ne oprim din a mai cumpăra țiței rusesc, dar avem nevoie de timp pentru a fi siguri că avem alte surse de țiței pe care le putem accesa pentru țara noastră”, a afirmat Jörg Kukies, consilier al primului ministru german Olaf Scholz.
Ministrul economiei german Robert Habeck a declarat, duminică, pentru DW că o indenpendență completă față de petrolul rusesc ar putea fi posibilă spre sfârșitul verii.
Astăzi, ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că o dată ce va fi impus un asemenea embargo el ar putea dura ani de zile.
În pofida unui acord larg cu privire la interzicerea în Europa a țițeiului rusesc, un astfel de plan ar putea totuși eșua și asta din cauza faptului că există în continuare membri ai Uniunii Europene, cum ar fi de pildă Ungaria, care s-au opus de la bun început sancțiunilor îndreptate contra importurilor de energie din Rusia. În acest context, este musai de precizat că deciziile privind sancțiunile trebuie luate cu unanimitate de voturi la nivel european.
Scopul acestor sancțiuni este de a reduce veniturile din petrol și gaze ale Rusiei, care finanțează mașinăria de război a Kremlinului, dar în același timp fără să provoace tulburări majore pe piețele internaționale de petrol. Din nefericire, un astfel de scenariu pare destul de puțin probabil, iar o panică pe piețele de energie este de așteptat, având în vedere ponderea Rusiei în acest domeniu. Rusia este în prezent cel mai mare exportator de țiței și produse petroliere, dar și cel mai mare exportator de gaz natural din lume.
Pe lângă industria de hidrocarburi, următoarea salvă de sancțiuni va ținti și mai mult sectorul bancar dar și accesul la consultanță și servicii de clouding.
În timp ce UE deja a picat de acord să interzică importul de cărbune rusesc, țările care se învecinează cu Ucraina sau cu Rusia, inclusiv Țările Baltice, au cerut un embargo al țițeiului rusesc.
Dar între timp, opoziția Ungariei ar putea pune probleme serioase unui asemenea plan, asta deși Politico susține că s-ar putea ajunge la un potențial compromis pentru țările membre.
Prețurile la petrol erau în scădere luni dimineață, dar imediat ce vestea unui posibil embargo a început să se răspândească prețurile au început să urce.
O astfel de măsură radicală a fost discutată de săptămâni bune, Statele Unite fiind printre țările care au fost cele mai active în acest sens. Întâlnirea decisivă a ambasadorilor UE ar urma să aibă loc vineri iar decizia este așteptată să fie publicată până la sfârșitul săptămânii.
În prezent, nu se știe cu exactitate ce ar urma să cuprindă acest embargo, dar e clar că el va veni.
UE importă un sfert din țițeiul său din Rusia. Potrivit analiștilor, un embargo total ar însemna o grea lovitură financiară pentru Rusia care nu va găsi suficienți cumpărători care să acopere dispariția achizițiilor europene. O astfel de lovitură ar obstrucționa sever mașina de război a președintelui Putin.
Există și consecințe pe termen mai lung. Dacă Rusia nu găsește un debușeu pentru produsele sale petroliere și țiței, ea ar putea fi nevoită să-și reducă producția, iar această producția nu va putea fi reluată prea curând.
Articol de Juliana Geiger pentru Oilprice.com