fbpx
man walking on street during daytime

Reforma pensiilor din Franța: indignare la Paris după voturile de neîncredere

Grupuri de manifestanți furiosi au ieșit în străzile Parisului luni seară, în urma adoptării de către parlament a unui proiect de lege privind pensiile care dezbină, după ce parlamentarii din camera inferioară au respins două voturi de cenzură împotriva guvernului.

Câteva sute de oameni s-au plimbat prin centrul Parisului în timp ce pubele și pungi de plastic au fost incendiate, în timp ce unii au cerut demisia președintelui francez Emmanuel Macron.

Planul dezbinător al lui Macron de a crește vârsta de pensionare a Franței de la 62 la 64 de ani a provocat proteste regulate la nivel național în ultimele săptămâni.

Proiectul de lege promovat de Macron fără aprobarea parlamentarilor este încă revizuit de către Consiliul Constituțional înainte de a putea fi semnat în lege. Consiliul are puterea de a respinge articole din proiectele de lege, dar de obicei le aprobă.

Prima moțiune de cenzură, propusă de un mic grup centrist cu sprijin din partea stângă, a ratat aprobarea de către parlamentarii Adunării Naționale luni după-amiază, strângând 278 din cele 287 de voturi necesare pentru a fi aprobată.

A doua moțiune, prezentată de Mitingul Național de extremă-dreapta, a câștigat doar 94 de voturi în cameră.

După ce Macron i-a ordonat premierului Elisabeth Borne să invoce o putere constituțională specială pentru a evita votul în camera inferioară haotică, parlamentarii de dreapta și de stânga au depus vineri moțiuni de cenzură împotriva cabinetului său.

Cu toate acestea, protestele uneori violente care au izbucnit în toată țara în ultimele zile au contrastat cu demonstrațiile și grevele, în mare parte pașnice, organizate anterior de marile sindicate din Franța.

Oamenii din interiorul guvernului și observatorii au ridicat temeri că Franța se îndreaptă din nou către un alt atac de proteste violente antiguvernamentale, la doar câțiva ani după ce mișcarea „Vestelor Galbene” a zguduit țara în perioada 2018-2019.

Au existat rapoarte despre ciocniri cu poliția care a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimile în centrul Parisului luni seară, scene similare au fost raportate în orașele Dijon și Strasbourg.

Macron a susținut că sunt necesare modificări ale pensiilor pentru a evita deficitele paralizante în următoarele decenii legate de îmbătrânirea populației Franței.

Dar oponenții reformei spun că aceasta pune o povară nedreaptă pentru cei cu venituri mici, pentru femei și pentru persoanele care își desfășoară activități fizice îmbrăcate. Sondajele de opinie au arătat în mod constant că două treimi dintre francezi se opun schimbărilor.

Între timp, nu este clar când Macron va face în sfârșit comentarii publice cu privire la evenimente, pe fondul rapoartelor despre care are în vedere o adresă către națiune.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.