fbpx

BEI: Finanțare de 90 de milioane euro pentru Grupul Electrica. Scopul: accelerarea conectării la energie regenerabilă

Banca Europeană de Investiții anunță un împrumutul 90 de milioane euro pe 15 ani către Distribuie Energie Electrică România SA (DEER), filiala de distribuție a energiei electrice a Grupului Electrica.

Acest împrumut, notează BEI, reprezintă a doua parte a sprijinului Băncii de 210 milioane euro pentru o nouă investiție ambițioasă în infrastructură energetică de către Electra și va sprijini consolidarea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice din țară, inclusiv modernizarea și construirea de noi linii electrice, construirea și renovarea stațiilor electrice și instalarea de componente pentru automatizarea rețelei în toată România.

„Banca Europeană de Investiții este încântată să furnizeze 210 de milioane de euro pentru a sprijini programul de investiții la nivel național al Electrica de 300 de milioane de euro pentru a crește utilizarea energiei regenerabile, a îmbunătăți capacitatea rețelei și a îndeplini obiectivele de decarbonizare pe termen lung. Cea mai recentă finanțare de 90 de milioane EUR convenită cu Electrica reflectă progresul rapid al inițiativei de transformare și angajamentul comun al BEI și Electrica de a debloca o mai mare utilizare a energiei regenerabile”, a declarat Christian Kettel-Thomsen, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții, responsabil pentru energie și operațiuni de creditare în România.

„Noua investiție de mare impact la nivel național realizată de Electrica aduce beneficii clienților și permite o utilizare mai mare a energiei regenerabile în viitor. Cea mai recentă finanțare Băncii Europene de Investiții va permite Electrica să înlocuiască activele învechite, să răspundă mai bine nevoilor de energie ale celor 3,8 milioane de clienți prin lansarea de contoare avansate și să accelereze tranziția ecologică a României”, a declarat Corina Popescu, CEO Electrica.

Programul de investiții Electrica de 300 de milioane euro include investiții noi în Prahova, Dâmbovița, Buzău, Brăila, Galați, Vrancea, Brașov, Mureș, Covasna, Harghita, Sibiu, Alba, Cluj, Sălaj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Bihor și Satu Mare. să modernizeze distribuția locală de energie electrică, să reducă pierderile de energie și să îmbunătățească fiabilitatea generală a rețelei.

Extinderea rețelei va permite conectarea a peste 180.000 de clienți noi și va debloca o utilizare mai mare a energiei regenerabile în România în anii următori.

Noua investiție în rețeaua Electrica, susținută de BEI, va crește furnizarea de energie modernă și fiabilă la prețuri accesibile (SDG 7), va sprijini creșterea economică incluzivă și durabilă (SDG 8) și acțiunea climatică (SDG 13).

1,4 miliarde euro pentru investiții în energie a oferit Banca Europeană de Investiții României din 1991 și până astăzi.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

Suedia somată să ceară scuze comunității minoritare Tornedalian pentru abuzurile istorice

Statul suedez și Biserica Suediei ar trebui să își ceară scuze pentru nedreptățile istorice comise …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.