fbpx

Ucraina: Patru milioane de oameni au fugit de război

4 milioane de persoane au fugit din Ucraina de când țara a fost invadată de Federația Rusă pe 24 februarie, potrivit cifrelor Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), informează Agerpres. Europa nu a cunoscut asemenea fluxuri de refugiaţi de la Al Doilea Război Mondial încoace, notează agenția de știri.

„Numărul de refugiaţi din Ucraina a atins acum 4 milioane, la cinci săptămâni de la declanşarea atacului rus”, a anunţat într-un tweet Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, sosit miercuri în Ucraina.

„La Lvov, mă voi întâlni cu autorităţile, (reprezentanţi) ONU şi alţi parteneri, pentru a vedea cum să ne sporim susţinerea pentru oamenii afectaţi şi strămutaţi de acest război nebunesc”, a subliniat Grandi în acest tweet.

În total 4.019.287 de ucraineni – majoritar femei şi copii – au părăsit Ucraina pentru a fugi de războiul declanşat de Rusia, potrivit cifrei actualizate de pe site-ul dedicat al UNHCR. Numărul de refugiaţi depăşeşte deja estimarea iniţială făcută de UNHCR la începutul războiului.

Numai Polonia a primit peste 2,3 de milioane dintre aceşti refugiaţi.

Pe lângă o comunitate ucraineană deja puternică, de 1,5 milioane, instalată mai demult în Polonia, această ţară este de asemenea atractivă pentru un mare număr de refugiaţi pentru că s-a arătat generoasă în primirea lor şi mai ales pentru că este situată destul de aproape de Ucraina pentru a le permite să se întoarcă rapid în ţara lor dacă o vor permite condiţiile.

În total, peste zece milioane de persoane, mai mult de un sfert in populaţie, au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele, fie trecând frontiera pentru a se refugia în ţările limitrofe, fie găsind refugiu în alte localităţi din Ucraina.

ONU estimează la aproape 6,5 milioane numărul de persoane strămutate în interiorul Ucrainei.

Despre Ioana Popa

Verificați și

Suedia somată să ceară scuze comunității minoritare Tornedalian pentru abuzurile istorice

Statul suedez și Biserica Suediei ar trebui să își ceară scuze pentru nedreptățile istorice comise …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.