fbpx

Acordul care permite Ucrainei să exporte cereale prin porturile sale de la Marea Neagră a fost extins

Un oficial rus a declarat marţi că acordul care îi permite Ucrainei să exporte cereale prin porturile sale de la Marea Neagră a fost extins cu 60 de zile, deşi Kievul a anunţat că vizează în continuare o prelungire cu 120 de zile, relatează Reuters, citat de Agerpres. 

După ce Rusia şi Ucraina au semnat Acordul asupra „Iniţiativei privind cerealele de la Marea Neagră” în Turcia, pe 22 iulie, milioane de tone de grâu şi de produse alimentare au fost exportate prin porturile ucrainene.

Rusia a sugerat luni că va permite ca acordul să fie extins, dar pentru jumătate din prelungirea precedentă, în timp ce ONU s-a angajat să facă tot posibilul să se asigure că integritatea acordului va rămâne intactă.

„Într-adevăr, acordul a fost extins – s-a ajuns la un acord privind extinderea lui pentru 60 de zile”, a declarat marţi adjunctul ministrului de externe Aleksandr Gruşko citat de agenţia de ştiri rusă TASS.

Nu este clar pentru moment cum poate fi extins acordul doar cu jumătate din prelungirea precedentă, notează Reuters.

Agenţia de ştiri rusă RIA l-a citat şi ea pe Gruşko cu afirmaţia că acordul a fost extins. Potrivit RIA, Gruşko l-a citat pe un alt adjunct al ministrului de externe Serghei Verşinin, confirmând prelungirea.

Ucraina va rămâne la termenii precedentului acord convenit, a declarat un oficial guvernamental ucrainean de rang înalt pentru Reuters sub protecţia anonimatului.

„Vom urma acordul cu stricteţe”, a spus oficialul citat.

Rusia a anunţat că, deşi Occidentul nu a avizat explicit exporturile din agricultură, sancţiunile financiare, logistice şi asupra asigurărilor au creat o barieră în calea exporturilor sale de cereale şi de îngrăşăminte, notează Reuters.

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.