fbpx

Economia UE își pierde avântul pe fondul războiului, inflației și dezastrelor naturale

Comisia Europeană și-a revizuit previziunile economice, avertizând că prețurile ridicate pentru bunuri și servicii „au o taxă mai mare decât se aștepta”. Economia blocului „continuă să crească, deși cu un impuls redus”, a declarat Comisia Europeană într-un raport intermediar publicat luni dimineață.

Se estimează că Uniunea Europeană în ansamblu va crește cu doar 0,8% în acest an, ușor în scădere față de 1% proiectat în primăvară și cu 1,4% în 2024. Zona euro va avea previziuni similare retrogradate: 0,8% în 2023 (comparativ cu 1,1% în estimarea anterioară) și 1,3% în 2024.

Germania, puterea industrială a blocului, va experimenta o scădere de 0,4% în acest an, un semn îngrijorător pentru economia UE. Polonia se va extinde cu doar 0,5% în 2023, după ce a înregistrat o rată sănătoasă de 5,1% în 2022.

Inflația în rândul țărilor care utilizează moneda unică este de așteptat să ajungă la 5,6% în 2023 și la 2,9% în 2024 – o cifră încă departe de ținta anuală de 2% pe care Banca Centrală Europeană încearcă să o atingă prin creșterea ratelor dobânzilor. Banca va organiza o nouă ședință joi pentru a decide care ar putea fi a zecea sa majorare din iulie 2022.

Condițiile monetare mai stricte impuse de BCE sunt unul dintre numeroasele motive care stau la baza pierderii generale de dinamică a economiei UE.

Raportul indică o scădere a consumului, o încetinire a provizioanelor de credit și o producție industrială lentă ca posibile cauze, împreună cu incertitudinea declanșată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și daunele cauzate de dezastrele naturale, inclusiv inundațiile extreme și incendiile de vegetație observate în această vară. Comisia Europeană subliniază măsura în care prețurile ridicate au pătruns în toate sectoarele economiei, depășind energia, care a fost motorul inițial din spatele inflației record de anul trecut, dar de atunci a scăzut.

„Strângerea monetară poate afecta activitatea economică mai mult decât se aștepta, dar ar putea duce și la o scădere mai rapidă a inflației, care ar accelera restabilirea veniturilor reale”, se arată în raport.

„În schimb, presiunile asupra prețurilor ar putea deveni mai persistente, determinând un răspuns mai puternic al politicii monetare”. În unele știri despre bunuri, piața muncii din UE rămâne „excepțional de puternică”, cu o rată a șomajului de 5,9% în iunie și o creștere continuă a salariilor.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.