Până acum, Statele Unite și Uniunea Europeană au ezitat să impună sancțiuni asupra exporturilor de gaz și petrol ale Rusiei, deoarece aliații occidentali sunt îngrijorați de repercursiunile pe care le-ar putea avea aceste decizii asupra furnizării de energie în Europa, mai ale că prețurile la gaz și petrol au explodat.
Cu toate acestea, posibilele sancțiuni asupra exporturilor energetice rusești sunt luate în continuare în considerare. Potrivit analiștilor, dacă Vestul interzice petrolul rusesc atunci prețul barilului de petrol ar putea ajunge la 150 de dolari.
Dar chiar și în eventualitatea în care nu se vor impune sancțiuni asupra petrolului rusesc, prețurile vor rămâne foarte mare și chiar vor continua să crească deoarece atât cumpărătorii cât și rafinăriile impun de facto un embargo, nedorind să se atingă de petrolul rusesc și căutând alternative. Posibilitatea unui acord nuclear cu Iranul care ar permite Teheranului să revină pe piața petrolieră, ar putea compensa parțial, dispariția de pe piață a petrolului rusesc, dar cu toate acestea rezervoarele Republicii Islamice nu pot suplini petrolul rusesc, conform experților.
„Deși unii rămân obsedați de idea că un acord cu Iranul va oferi o relaxare într-o piață a petrolului extrem de tensionată, trebuie să avertizăm din nou că nu s-a semnat încă o înțelegere iar cifrele despre care se vorbește sunt pur și simplu prea mici pentru a putea acoperi o întrerupere a petrolului din Rusia”, a afirmat analistul RBC Capital Helima Croft într-o notă citată de Reuters.
Deja se simtă absența exporturilor de petrol rusești deoarece Moscova se confruntă cu provocările unei situații în care produsele sale petroliere și țițeiul sunt evitate de traderi, rafinării, bănci, asiguratori și proprietari de nave care nu doresc să se atingă de nimic ce vine din Rusia.
Invazia Ucrainei de către Rusia a fost primită cu sancțiuni severe din partea SUA, UE și Marii Britanii. Aliații au expulzat din sistemul de plăți interbancare SWIFT , și deși nu sunt (încă) impuse sancțiuni asupra gazului și petrolului rusesc, comerțul cu bunuri rusești a devenit toxic pentru mulți jucători globali.
„Din cauza acestor sancțiuni bancare estimăm că există aproximativ 70% țiței rusesc intangibil”, a declarat pentru CNBC Amrita Sen, Director de Cercetare la Energy Aspectc.
Exporturile de produse petroliere brute și rafinate ale Rusiei au scăzut cu o treime, sau cu 2,5 milioane de barili, potrivit estimărilor Energy Intelligence, făcute pe baza informațiilor de la companiile de transport și a interviurilor cu traderi.
Mulți jucători de pe piața de petrol au început să-și dea seama că mare parte din țițeiul rusesc ar putea dispărea de pe piață în viitorul apropiat – chiar dacă Occidentul nu va impune sancțiuni directe asupra țițeiului rusesc – ceea ce a sporit tensiune din piața.
Pe de altă parte, piața de petrol pare să creadă că urmează sancțiuni asupra țițeiului rusesc, conform lui John Kilduff, partener la Again Capital.
„Sunt cantități care nu pot fi suplinite, și din acest motiv piața este atât de agitată”, a afirmat Kilduff.
În opinia analiștilor, sancțiunile asupra țițeiului din Rusia ar urma să aibă un impact mult mai puternic asupra pieței decât cele aplicate în anii trecuți Iranului și Venezuelei.
Însă, chiar și fără aceste sancțiuni directe, cumpărătorii au început să se „auto-sancționeze” ei înșiși, conform experților.
Rafinăriile au început să înlocuiască petrolul rusesc. Câțiva dintre cei mai mari importatori de petrol rusesc au început să-și suspende achizițiile, inclusiv Monroe Energy, al treilea cel mai mare cumpărător de țiței rusesc.
Compania Neste din Finlanda a declarat următoarele: „Din cauza situației actuale și incertitudinilor din piață, Neste a înlocuit mare parte din țițeiul rusesc cu țiței provenit din Marea Nordului. Compania pregătește diferite opțiuni în ceea ce privește achiziția, producția și logistica.”
Miercuri, grupul energetic portughez Galp a afirmat că își suspendă toate achizițiile noi de petrol provenit din Rusia sau de la companii rusești.
„Decizia noastră este simplă: Galp nu va continui la finanțarea războiului”, a spus compania.
Între timp în Rusia, Surgutneftegaz nu a reușit să găsească cumpărători în trei licitații efectuate săptămâna trecută, deoarece nu există cumpărători chiar la discounturile uriașe oferite de compania rusească.
Așadar, fluxurile de petrol rusesc sunt deja obstrucționate puternic de sancțiuni și chiar dacă nu vor urma sancțiuni îndreptate direct contra petrolului, piața va avea greutăți în a găsi alternative la barili pierduți ca urmare a „auto-sancționărilor”, și asta chiar dacă Iranul se va întoarce curând pe piața internațională.
Articol de Tsvetana Paraskova pentru Oilprice.com