Un nou val de greve care a început săptămâna aceasta în Franța pentru a protesta față de planurile guvernului de a ridica vârsta de pensionare la 64 de ani a afectat deja legăturile de transport și producția de energie electrică.
TotalEnegies spune că între 75% și 100% dintre lucrătorii de la rafinăriile și depozitele sale de combustibil sunt în grevă, în timp ce furnizorul de energie electrică EDF a spus că monitorizează o scădere a puterii rețelei naționale echivalentă cu trei centrale nucleare.
„În urma apelului de grevă, livrările de produse de pe site-urile TotalEnergies sunt întrerupte astăzi, dar TotalEnergies va continua să asigure aprovizionarea rețelei de benzinării și a clienților săi”, a spus conducerea grupului.
În centralele electrice EDF, greviștii au redus sarcinile cu „aproape 3.000 MW” luni seara, dar fără a provoca reduceri, a spus compania.
Sute de mii de muncitori sunt de așteptat să iasă în stradă în toată Franța, marți, pentru a doua zi de acțiune industrială, care sindicatele speră că va fi și mai masivă decât prima, la începutul acestei luni.
Autoritățile spun că aproximativ 1,12 milioane de protestatari s-au prezentat pe 19 ianuarie, în timp ce sindicatele spun că peste două milioane de oameni au participat la demonstrații la acel moment.
Rețeaua de transport lovită de grevă
Guvernul a avertizat înainte de greva de marți cu privire la o posibilă întrerupere a rețelei de transport a Franței.
În regiunea Paris metroul și serviciile feroviare locale sunt „foarte perturbate”, spun oficialii. Serviciile de trenuri TGV de lungă distanță sunt, de asemenea, afectate, la fel ca și trenurile regionale cu servicii interurbane aproape oprite.
Operatorul feroviar SNCF a declarat că doar unul din trei trenuri TGV de mare viteză va funcționa marți, în timp ce sunt așteptate întreruperi și pe aeroporturile franceze și pe serviciile feroviare transnaționale.
Cu toate acestea, în Lyon existau cel puțin unele servicii de autobuz și tramvai care circulau marți dimineața și a existat o creștere vizibilă a numărului de mașini pe drum, deoarece navetiștii și-au făcut planuri alternative pentru a ajunge la serviciu.
Demonstrațiile în masă încep marți dimineața
Marșurile de protest sunt așteptate să înceapă la ora 10:00 CET, liderii sindicali așteptând „în mare parte la fel de mulți oameni” ca în ianuarie. „Cel puțin așa sper”, a declarat luni Laurent Berger, secretarul general al sindicatului CFDT.
În centrul nemulțumirilor lor se află un plan al guvernului lui Emmanuel Macron de a crește vârsta legală de pensionare de la 62 la 64 de ani până în 2030, cu o nouă lege care va intra în vigoare în septembrie 2023.
Pentru a primi o pensie completă, propunerea guvernului spune că va fi necesar să munciți cel puțin 43 de ani. Până la vârsta de 67 de ani, lucrătorii care nu au fost activi atât de mult vor primi în continuare o pensie completă.
Cei care au început să lucreze mai devreme se vor putea pensiona mai devreme, în timp ce lucrătorii cu handicap se vor putea pensiona anticipat. Lucrătorii accidentați vor putea, de asemenea, să se pensioneze anticipat, se spune în propunere.
Actualele planuri speciale de pensionare pentru unii lucrători publici nu vor mai fi aplicabile noilor angajați, dar noua propunere ar crește pensia minimă cu 100 EUR pe lună.
Sindicatele și partidele de stânga din Franța spun că modificările propuse nu sunt necesare pentru a finanța sistemul de pensii al Franței. Unii au susținut în schimb contribuții mai mari ale angajaților și angajatorului și o reprimare a evaziunii fiscale.
Ei susțin că planul îi va penaliza pe cei mai vulnerabili și va crește inegalitățile.