fbpx

De ce ia în calcul Germania reducerea TVA la alimente?

Prețurile la alimente au tot crescut, în ultimul an, în Germania. Pentru a ajuta gospodăriile, guvernul ia în considerare o reducere a cotei TVA – care ar putea veni și în sprijinul climei și biodiversității.

Inflația este ridicată, prețurile alimentelor crescând cu aproximativ 21% între noiembrie 2021 și noiembrie 2022. Pentru a ușura povara gospodăriilor, Germania dezbate reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru anumite alimente. Ministrul Agriculturii din Germania, Cem Özdemir, a cerut în repetate rânduri scăderea TVA-ului pentru alimentele sănătoase. Agenția Germană de Mediu (UBA) și grupul de susținere al Federației Organizațiilor Germane de Consumatori (VZBV) solicită, de asemenea, eliminarea TVA-ului la alimentele pe bază de plante.

Produsele alimentare de bază sunt impozitate cu o cotă redusă de 7%. Cota de TVA pentru alte produse este de 19%. O scutire de TVA pentru fructe, legume, produse din cereale și uleiuri vegetale ar putea însemna economii de aproximativ patru miliarde de euro (4,3 miliarde de dolari) pe an pentru gospodăriile private, potrivit unei estimări a șefului UBA, Dirk Messner.

Cine beneficiază de o cotă redusă de TVA la alimente?

Totuși, nu toată lumea ar beneficia în mod egal de pe urma măsurii. Gospodăriile cu venituri mai mici cheltuiesc un procent relativ mare din venit pe alimente, în comparație cu gospodăriile mai bogate. Din acest punct de vedere, er beneficia mai mult de o reducere a TVA-ului la alimente.

Dar chiar și cei cu venituri mari ar plăti mai puțin pentru mâncare, potrivit lui Sebastian Dullien de la Fundația Hans Böckler. „Brânza franțuzească de la delicatessen pentru 5,99 euro la 100 de grame ar fi cu aproximativ 40 de cenți mai ieftină, în timp ce brânza gouda ambalată care costă 60 de cenți la 100 de grame într-un magazin alimentar ar fi cu doar 4 cenți mai ieftină”, spune economistul. În termeni absoluti, oamenii cu un venit mai mare ar putea economisi mai mult, dar nu neapărat în raport cu venitul lor total.

Gospodăriile bogate cheltuiesc până la de două ori mai mult pe alimente în termeni absoluți, comparativ cu gospodăriile cu venituri mai mici, deoarece primele consumă alimente mai scumpe, de calitate superioară, spune Stefan Bach de la Institutul German de Cercetări Economice (DIW).

„Decizie întârziată”

Pe lângă faptul că oferă ajutor financiar multor familii aflate în dificultate, prețurile mai mici pentru anumite alimente sunt, de asemenea, menite să îndepărteze oamenii de carne și să-i îndrepte spre achiziția de legume. O reducere a TVA-ului ar crește în mod ideal stimulentele pentru o dietă sănătoasă și durabilă, reducând prețul fructelor și legumelor, mai ales în comparație cu alimentele de origine animală, inclusiv carnea, spune Anne Markwardt de la VZBV.

„Chiar dacă multor oameni din Germania nu le place să audă asta, trebuie să consumăm mult mai puțină carne și produse de origine animală”, spune președintele DIW Marcel Fratzscher, care adaugă că din punct de vedere social, ecologic și al sănătății, decizia guvernului german de a reduce taxa pe valoarea adăugată pentru fructe, legume și cereale este importantă și de mult așteptată.

Prețurile mai mici ar putea stimula, de asemenea, consumul de alimente ecologice într-un moment în care magazinele naturiste și magazinele care comercializează produse ecologice de înaltă calitate suferă de o scădere masivă a vânzărilor, spune Joachim Rukwied, șeful Asociației Fermierilor Germani (DBV). Tendința actuală este de a cumpăra produse alimentare ecologice din magazinele alimentare cu reduceri, adaugă el, ceea ce i-a făcut pe mulți fermieri să se abțină de la tranziția spre agricultura ecologică.

Chiar vor scădea prețurile?

Companiile trebuie să transmită către consumatori reducerea TVA pentru ca aceasta să-și facă simțit efectul. „În principiu, avem o presiune concurențială relativ puternică în sectorul comerțului cu amănuntul alimentar din Germania, așa că este rezonabil să ne așteptăm ca, cel puțin pe termen lung, reducerea TVA-ului să fie transmisă către gospodăriile private”, spune Stefan Bach, asociat de cercetare DIW. Având în vedere inflația ridicată, energia și alte costuri, el se îndoiește că firmele vor transfera orice reduceri de TVA pe termen scurt și mediu reducerile de TVA.

O privire asupra reducerii temporare a TVA-ului în 2020, când cota obișnuită de TVA a fost redusă de la 19% la 16%, iar cota redusă a scăzut de la 7% la 5%, timp de șase luni, este un indiciu al modului în care companiile reacționează la modificările TVA.

Potrivit unui studiu german Bundesbank, 60% din reducerea impozitelor a fost transferată clienților din economie ca atare; 70% până la 80% au fost transmise în sectorul alimentar, potrivit cercetătorilor de la Institutul Ifo din München.

Totuși, atunci situația era diferită: reducerea TVA nu se aplica doar produselor alimentare, inflația nu era ceea ce este acum și era clar de la început că scutirea fiscală era temporară. Prin urmare, este dificil de estimat efectul unei reduceri de TVA, spune expertul DIW, Stefan Bach, adăugând că sunt disponibile relativ puține informații, deoarece taxa pe valoarea adăugată nu este în vigoare de foarte mult timp și a avut tendința de a fi mai degrabă crescută decât să scadă, atunci când în trecut s-au operat modificări.

Cost pentru stat

Experții pot estima totuși câți bani va pierde statul. În prezent, un TVA de 7% la alimente aduce venituri de aproximativ 15 miliarde de euro pe an, spune Bach. „Aceste venituri ar fi pierdute și ar trebui compensate cu alte venituri, altfel deficitul ar crește în continuare”.

Fără fondurile din TVA, vor lipsi banii pentru proiecte importante în următorii ani, inclusiv reînnoirea infrastructurii, consolidarea sistemului de învățământ și decarbonizarea, avertizează Dullien de la Fundația Hans Böckler.

Scutirea fructelor și legumelor de la TVA promovează alimentația sănătoasă și economisește costuri pe termen lung, de exemplu în sistemul de sănătate, susține Anne Markwardt de la VZBV.

O reducere a TVA-ului ar avea un efect minor și asupra inflației. Produsele alimentare reprezintă aproape 10% din coșul de bunuri utilizat pentru măsurarea inflației în 2022, potrivit Oficiului Federal de Statistică al Germaniei. Măsura ar putea reduce inflația cu aproximativ 0,6% până la 0,7%, spune Bach.

Reduceri temporare de TVA în Spania

În timp ce dezbaterea se află încă în desfășurare în Germania, unele țări, inclusiv Polonia și Turcia, au redus TVA-ul la alimente, inclusiv la carne, în 2022.

În Spania, TVA-ul la alimentele de bază precum fructele, legumele, pâinea și laptele a fost abolit la 1 ianuarie 2023 – carnea și peștele sunt scutite, inițial pentru șase luni. Drept urmare, prețurile au scăzut, dar organizația spaniolă de protecție a consumatorilor FACUA a raportat, de asemenea, șapte lanțuri de comerț cu amănuntul Comisiei Naționale a Concurenței din țară în prima săptămână din ianuarie pentru că nu a transmis reducerile de preț către cumpărători.

 

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.