Prețurile petrolului au atins joia trecută cel mai ridicat nivel de la 1 decembrie, deoarece piațele din toată lumea au început să devină optimiste cu privire la cererea de petrol a Chinei în acest an.
Redeschiderea economiei chineze va stimula creșterea cererii de petrol și va împinge prețul petrolului mai sus, asta numai în condițiile în care majoritatea economiilor dezvoltate reușesc să evite recesiunile, după cum apreciază analiștii.
Cel mai probabil, China a accelerat ritmul stocării de țiței anul trecut, conform estimărilor publicate de Clyde Russell, editorialist la Reuters Asia Commodities and Energy, pe baza datelor chineze privind importurile, producția internă și ratele de procesare a rafinăriilor.
Mai multe stocuri în depozitele comerciale și strategice ar putea însemna că importurile Chinei s-ar putea să nu fie atât de puternice pe cât se anticipase. Dar ar putea însemna, de asemenea, că rafinăriile se pregătesc pentru o creștere a cererii în lunile următoare, odată ce valul de infectări Covid-19, după ce au fost eliminate restricțiile, se estompează și dispare.
Deoarece China nu raportează stocurile de țiței, totul este o estimare în gol, mai degrabă o ghicire, cu privire la cât de mult țiței a acumulat Beijingul în ultimul an.
Pe măsură ce China și-a redeschis granițele la începutul lunii ianuarie, autoritățile au emis un lot masiv de certificate pentru rafinării independente de a importa țiței.
Există o certitudine pe piețele petrolului – creșterea economică din China a fost și va continua să fie un factor cheie în cererea globală de petrol, capabilă să miște prețurile petrolului în ambele direcții.
În ultimele zile, factorul cheie al prețurilor petrolului a fost redeschiderea chineză și perspectivele îmbunătățite asupra cererii chineze ca urmare a acestei redeschiderii. OPEC și Agenția Internațională pentru Energie (IEA) au declarat în rapoartele lor lunare respective de săptămâna aceasta că perspectivele cererii globale de petrol se îmbunătățesc datorită ieșirii Chinei din politica „zero Covid”.
Redeschiderea Chinei va conduce cererea globală de petrol la un nivel record de 101,7 milioane de barili pe zi (bpd) în acest an, în creștere cu 1,9 milioane de barili pe zi față de 2022, a spus AIE în raportul său, o estimare în creștere cu 200.000 de barili pe zi pentru cererea de petrol în 2023, ajungând la o creștere de 1,7 milioane bpd așteptată în decembrie.
„Doi factori fundamentali domină perspectivele pieței petroliere pentru 2023: Rusia și China”, a spus AIE în Raportul său privind piața petrolului.
„China va conduce aproape jumătate din această creștere a cererii globale, chiar dacă forma și viteza redeschiderii rămân incerte.”
OPEC și-a exprimat, de asemenea, mai mult optimism cu privire la cererea de petrol din China și economia globală în acest an în Raportul lunar al pieței petrolului (MOMR).
Redeschiderea Chinei va duce la creșterea cererii și „în plus, planurile Chinei de a extinde cheltuielile fiscale pentru a ajuta redresarea economică ar putea susține cererea de petrol în producție, construcții și mobilitate”, a spus OPEC.
La nivel global, economiile par mai rezistente decât se aștepta anterior, a spus cartelul.
„Cifrele globale din trimestrul al patrulea al anului trecut ne indică o piață mai puternică decât se aștepta anterior, oferind la nivel potențial o bază solidă pentru anul 2023, în special în economiile OCDE. Creșterea din 2022 atât în zona euro, cât și în SUA a depășit previziunile anterioare”, a menționat OPEC.
În plus, SUA par să aibă mai multe șanse să evite o recesiune în acest an.
„Potențialul de creștere ar putea veni de la Rezerva Federală a SUA printr-o gestionare cu succes a unei aterizări uşoare în SUA. Acesta este rezultatul cel mai probabil, având în vedere încetinirea așteptată a inflației și dinamica suficientă a cererii de bază”, potrivit organizației.
Temerile de recesiune s-au potolit, dar piața petrolului continuă să reacționeze cu reduceri de preț la fiecare anunț al unor date economice slabe în Statele Unite, Europa sau China.
Cu toate acestea, sentimentul pieței a devenit optimist față de China în ultimele două săptămâni, ceea ce a dus la creșterea prețului petrolului. Acest lucru evidențiază faptul că economia chineză și cererea de petrol vor continua să impulsioneze piețele petroliere în acest an. Bineînțeles că un rol important îl vor juca performanța economică din alte părți, amploarea pierderilor de aprovizionare cu petrol din Rusia și politica grupului OPEC+ de a echilibra piața și de a susține prețurile.
Articol de Tsvetana Paraskova