fbpx

UE: Noi reguli de combatere a conținutului ilegal

Deputații europeni au votat noi reguli de combatere a conținutului ilegal pentru a se asigura că platformele online sunt trase la răspundere pentru algoritmii lor și pentru a încuraja îmbunătățirea practicilor de moderare a conținutului, se arată într-un comunicat de presă.

Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor din Parlamentul European a adoptat cu 36 de voturi pentru, 7 voturi împotrivă și 2 abțineri, poziția sa cu privire la propunerea de Act legislativ privind serviciile digitale (DSA). DSA va defini reguli clare privind responsabilitatea platformelor online, precum rețelele de socializare. Platformele online foarte mari (VLOP) vor face obiectul unor obligații specifice din cauza riscurilor deosebite pe care le prezintă în ceea ce privește difuzarea conținutului ilegal și dăunător.

Potrivit comunicatului citat, proiectul de lege urmărește să creeze un spațiu digital mai sigur în care drepturile utilizatorilor să fie protejate, inclusiv prin intermediul unor norme care să combată conținutul online ilegal și să încurajeze responsabilitatea și transparența algoritmilor.

Includerea în DSA a unor dispoziții privind evaluările riscurilor, măsurile de atenuare a riscurilor, auditurile independente și așa-numitele „sisteme de recomandare” (algoritmi care stabilesc ce văd utilizatorii) ar contribui, de asemenea, la combaterea conținutului dăunător și a dezinformării.

Consiliul a convenit, în urmă cu două săptămâni, asupra poziției sale cu privire la propunerea de Act legislativ privind serviciile digitale (DSA). Obiectivul principal al propunerii de lege privind serviciile digitale este de a proteja utilizatorii împotriva bunurilor, conținutului sau serviciilor ilegale și de a le proteja drepturile fundamentale online.  De asemenea, aceasta modernizează o parte din directiva privind comerțul electronic din 2000.

Eliminarea conținutului ilegal

DSA stabilește un mecanism de “notificare și acțiune”, precum și garanții pentru eliminarea conținutului ilegal. Platformele online ar trebui să acționeze la primirea unei astfel de notificări “fără întârzieri nejustificate, ținând cont de tipul de conținut ilegal notificat și de urgența de a acționa”.

Potrivit deputaților europeni, sunt necesare acțiuni specifice din partea piețelor online pentru a se asigura că consumatorii pot achiziționa online produse sigure, consolidând obligația de a urmări comercianții.

Prevenirea răspândirii conținutului dăunător prin algoritmi

Platformele utilizează “sisteme de recomandare” pentru a alege ce informații să promoveze: următorul videoclip pe care utilizatorii îl vor viziona, următorul produs pe care îl vor cumpăra, următoarea știre care va apărea în partea de sus a rețelei de socializare. Deputații europeni au întărit prevederile pentru a se asigura că platformele online sunt transparente cu privire la modul în care funcționează acești algoritmi.

Platformele online foarte mari  (VLOP-urile) vor trebui să efectueze evaluări obligatorii ale riscurilor și să ia măsuri de reducere a riscurilor, ceea ce ar trebui să contribuie la o mai bună gestionare a conținutului dăunător și a dezinformării. De asemenea, VLOP-urile vor trebui să facă schimb de date cu autoritățile și cu cercetătorii, pentru a permite controlul asupra modului în care funcționează și pentru a ajuta la o mai bună înțelegere a evoluției riscurilor online.

Alte modificări introduse de către deputații europeni se referă, printre altele, la:

  • anumite scutiri de la obligațiile DSA pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici;
  • platformelor online ar trebui să li se interzică utilizarea tehnicilor de înșelăciune sau de influențare a comportamentului utilizatorilor prin “modele obscure”;
  • publicitatea direcționată: textul prevede o alegere mai transparentă și mai informată pentru toți destinatarii de servicii, inclusiv informații privind modul în care datele lor vor fi monetizate și o mai bună protecție a minorilor împotriva marketingului direct, a creării de profiluri și a publicității direcționate din punct de vedere comportamental în scopuri comerciale;
  • mai multe opțiuni privind clasamentul bazat pe algoritmi: VLOP-urile ar trebui să ofere cel puțin un sistem de recomandare care să nu se bazeze pe creare de profiluri;
  • obligații suplimentare pentru platformele utilizate în principal pentru difuzarea conținutului pornografic;
  • punerea în aplicare a DSA: clarificarea rolului “coordonatorilor de servicii digitale” din statele membre și cooperarea acestora cu Comisia Europeană.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.