fbpx

Președintele Erdogan anunță că alegerile vor avea loc în Turcia pe 14 mai

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat 14 mai ca data pentru următoarele alegeri parlamentare și prezidențiale ale țării, confirmând că alegătorii turci se vor îndrepta către urne cu o lună mai devreme decât a declarat anterior.

Anunțul a fost făcut sâmbătă în cadrul unei conferințe de tineret în provincia de nord-vest din Bursa. Într-un videoclip al evenimentului lansat duminică, Erdogan, care dorește un nou mandat, poate fi auzit spunând: „Îi mulțumesc lui Dumnezeu că suntem destinați să ne împărtășim calea cu tine, tineretul nostru apreciat, care va vota pentru prima dată la alegerile care vor avea loc pe 14 mai”.

Erdogan a dat un prim indiciu despre alegerile din 14 mai săptămâna trecută, dar a spus duminică că va face anunțul oficial pe 10 martie, după care Consiliul Electoral Suprem al Turciei se va pregăti pentru alegeri.

Erdogan, în vârstă de 68 de ani, este în funcție din 2003, mai întâi ca prim-ministru și apoi, din 2014, în calitate de președinte, dar anul acesta se așteaptă să se confrunte cu alegeri dificile și strânse, în timp ce țara se luptă cu creșterea inflației și cu o economie cu probleme. Încă nu este clar ce contracandidat oficial va avea de înfruntat, dar sondajele de opinie arată că Erdogan se confruntă cu unii potențiali provocatori.

Dacă niciun candidat nu asigură mai mult de 50 la sută din voturi, o a doua rundă de vot ar avea loc la 28 mai.

Alegerile din acest an ar fi trebuit să aibă loc pe 18 iunie, dar membrii Partidului AK (AKP) au sugerat să mute data pentru a evita o coincidență cu sărbătorile de vară și religioase.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Suedia somată să ceară scuze comunității minoritare Tornedalian pentru abuzurile istorice

Statul suedez și Biserica Suediei ar trebui să își ceară scuze pentru nedreptățile istorice comise …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.