fbpx

Maxime record pentru acţiunile europene, în prima zi a anului 2022

Bursele mondiale au început anul 2022 cu încredere, după al treilea an consecutiv de câştiguri de două cifre, iar acţiunile europene au atins un maxim record, în timp ce dolarul, preţul petrolului şi randamentele obligaţiunilor guvernamentale de referinţă au evoluat la rândul lor în urcare, transmite Reuters, citat de news.ro 

În timp ce traderii londonezi s-au bucurat luni de ultima lor zi de sărbătoare, tranzacţiile din Europa continentală avut un început de an bun, indicele STOXX 600  atingând un nivel record, după o serie de date încurajatoare din zona euro şi din Europa de Est.

Indicele privind intenţiile de achiziţii ale managerilor (PMI) din zona euro a scăzut la 58,0 în decembrie de la 58,4 din noiembrie, dar  confirmat o estimare ”semnal”, în ciuda unei creşteri recente a infecţiilor cu coronavirus, fiind încă peste pragul de 50 care separă creşterea de contracţie.

”Observăm câteva semne iniţiale, dar foarte binevenite, că criza lanţului de aprovizionare care a afectat liniile de producţie din toată Europa începe să se retragă”, a declarat Joe Hayes, economist senior la IHS Markit, care întocmeşte sondajul PMI.

Datele au arătat, de asemenea, că stocurile de achiziţii ale firmelor au crescut cu un ritm record în decembrie. Aceasta a însemnat că indicele preţurilor produselor cumpărate a scăzut la un nivel minim al ultimelor opt luni, chiar dacă rămâne relativ ridicat, permiţând fabricilor să-şi crească preţurile într-un ritm mult mai lent.

”Reducerea ratelor inflaţiei este din nou un semn binevenit, dar suntem încă pe un teritoriu fierbinte”, a adăugat Hayes.

Bursele din Germania, Franţa, Italia şi Spania  au crescut între 0,8% şi 1,1%, iar randamentele obligaţiunilor de stat germane pe 10 ani – de referinţă pentru Europa – au crescut cu 0,04 puncte procentuale, la cel mai ridicat nivel din noiembrie.

Perspectiva unor dobânzi mai mari a ridicat acţiunile băncilor din zona euro cu 1,2%, în timp ce acţiunile producătorii de maşini au crescut cu 1,8%, după ce atât Tesla, cât şi Hyundai au publicat ţinte optimiste pentru acest an.

Pe pieţele valutare, datele din zona euro nu au reuşit să ridice euro, investitorii concentrându-se pe cât de mult ar putea creşte dolarul dacă Rezerva Federală va majora ratele dobânzilor din SUA de câteva ori în acest an, aşa cum este de aşteptat în prezent.

Lira turcească a avut un început de an fluctuant, scăzând cu până la 5% înainte de o redresare parţială, banca centrală dezvăluind că a epuizat mai mult de 3 miliarde de dolari din rezervele sale luna trecută, când moneda a scăzut la minime record.

Pe piaţa petrolului, traderii se aşteaptă ca OPEC şi aliaţii săi, cunoscuţi ca OPEC+, să respecte un plan de creştere treptată a producţiei, la o întâlnire de marţi.

Preţul petrolului Brent, care a urcat cu 50% anul trecut şi cu 80% faţă de minimele declanşate de COVID din 2020, a crescut luni cu 1,3%, la 78,86 dolari pe baril.

Preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) a avansat cu 1,4%, la 76,24 dolari pe baril.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

Stoltenberg: China trebuie să condamne războiul Rusiei ca fiind „serios” pentru pace

China trebuie să condamne deschis invadarea Ucrainei de către Rusia ca fiind ilegală înainte de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.