fbpx

Vești fantastice: Stratul de ozon pe cale să se redreseze în decenii, relatează ONU

Stratul de ozon este pe cale să se redreseze în patru decenii, potrivit unei noi evaluări ONU.

Emisiile umane ale anumitor substanțe chimice determină deschiderea unei gauri în stratul de ozon în fiecare an peste Antarctica. Acest lucru afectează capacitatea ozonului de a proteja viața de pe Pământ de radiațiile dăunătoare ale soarelui.

În 1987, la doar șapte ani după ce oamenii de știință au descoperit că substanțele chimice produse de om dăunează stratului de ozon, Protocolul de la Montreal a fost semnat de 197 de părți pentru a încerca să reducă cantitatea de substanțe chimice dăunătoare din atmosferă.

Eliminarea treptată a substanțelor chimice care epuizează stratul de ozon, găsite anterior în spray de păr, frigidere, aparate de aer condiționat și produse de curățare industrială ajută deja la atenuarea schimbărilor climatice și la reducerea expunerii umane la razele UV.

Dacă politicile actuale rămân în vigoare, stratul de ozon va reveni, în decenii, la valorile din 1980, înainte de apariția găurii de ozon.

Cât de curând se așteaptă să se recupereze stratul de ozon?

Un grup de experți susținut de ONU, care a prezentat ieri la reuniunea anuală a Societății Americane de Meteorologie, a declarat că ozonul se va vindeca până în 2066 peste Antarctica, până în 2045 peste Arctic și până în 2040 pentru restul lumii.

Variațiile în dimensiunea găurii de ozon din Antarctica, în special între 2019 și 2021, au fost determinate în mare parte de condițiile meteorologice. Cu toate acestea, gaura de ozon din Antarctica s-a îmbunătățit lent în suprafață și adâncime începând cu anul 2000.

„Acțiunea privind ozonul creează un precedent pentru acțiunile climatice”, spune secretarul general al OMM, profesorul Petteri Taalas. „Succesul nostru în eliminarea treptată a substanțelor chimice care mănâncă ozonul ne arată ce poate și trebuie făcut – în regim de urgență – pentru a trece de la combustibilii fosili, pentru a reduce gazele cu efect de seră și, astfel, a limita creșterea temperaturii.”

Aproape 99% dintre substanțele interzise care epuizează stratul de ozon au fost eliminate cu succes, conform raportului patru ani al Grupului de evaluare științifică susținut de ONU la Protocolul de la Montreal privind substanțele care epuizează stratul de ozon.

Hidrofluorocarburile (HFC) – un alt grup de substanțe chimice industriale care au fost folosite pentru a înlocui unele dintre substanțele interzise – au fost vizate suplimentar în Amendamentul de la Kigali din 2016 la Protocolul de la Montreal. În timp ce HFC-urile nu epuizează în mod direct ozonul, ele sunt gaze puternice pentru schimbările climatice, care erau pe cale să crească încălzirea globală cu 0,3 până la 0,5°C până în 2100, conform grupului de evaluare științifică.

„Recuperarea ozonului este pe drumul cel bun… este o veste fantastică. Impactul pe care Protocolul de la Montreal l-a avut asupra atenuării schimbărilor climatice nu poate fi suprasolicitat”, spune Meg Seki, secretarul executiv al Secretariatului pentru Ozon al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu. „În ultimii 35 de ani, Protocolul a devenit un adevărat campion pentru mediu.”

Cum prezic oamenii de știință recuperarea stratului de ozon?

Cea mai recentă evaluare a stratului de ozon a fost făcută pe baza unor studii extinse, cercetări și date compilate de un grup internațional mare de experți. Acestea au inclus mulți de la Organizația Meteorologică Mondială (OMM), Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA (NOAA), Administrația Națională pentru Aeronautică și Spațiu a SUA (NASA) și Uniunea Europeană.

Raportul este, de asemenea, primul care examinează impactul potențial al geoingineriei solare asupra stratului de ozon. Această formă propusă de inginerie climatică ar pulveriza în mod intenționat particule reflectorizante în atmosferă pentru a devia lumina soarelui și pentru a reduce încălzirea globală într-un proces cunoscut sub numele de injecție de aerosoli stratosferici (SAI).

Cu toate acestea, panelul avertizează asupra consecințelor neintenționate ale SAI care „ar putea afecta și temperaturile stratosferice, circulația și producția de ozon și ratele de distrugere și transportul”.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.