fbpx
white and black ship on sea under white clouds

UE anunță acordul de carbon care vizează reducerea cu 62% a emisiilor până în 2030

Statele membre ale Uniunii Europene și parlamentarii au anunțat un acord pentru reformarea pieței de carbon a blocului, componenta centrală a eforturilor sale de a reduce emisiile și de a investi în tehnologii ecologice.

Acordul urmărește să accelereze reducerea emisiilor, să elimine treptat cotele gratuite pentru industrii și să vizeze emisiile de combustibil din sectorul construcțiilor și al transportului rutier.

Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) permite producătorilor de energie electrică și industriilor cu cerințe mari de energie, cum ar fi oțelul și cimentul, să achiziționeze „cote gratuite” pentru a-și acoperi emisiile de carbon conform principiului „poluatorul plătește”.

Cotele sunt menite să scadă în timp pentru a încuraja aceste industrii să emită mai puține și să investească în tehnologii mai ecologice, ca parte a obiectivului UE de a atinge neutralitatea carbonului.

Acordul înseamnă că emisiile din sectoarele ETS trebuie reduse cu 62% până în 2030, pe baza nivelurilor din 2005, în creștere față de obiectivul anterior de 43%.

Industriile afectate trebuie să-și reducă emisiile cu această cantitate. Piața carbonului va fi extinsă și la sectorul maritim și zborurile intra-europene. Locurile de incinerare a deșeurilor vor fi incluse din 2028, în funcție de un raport favorabil al Comisiei Europene.

O „taxă la frontiera pe carbon”, care impune standarde de mediu importurilor în bloc pe baza emisiilor de carbon legate de producția lor, va compensa reducerea cotelor gratuite și va permite industriilor să concureze cu rivalii mai poluanți din afara UE.

Acordul urmărește, de asemenea, ca gospodăriile să plătească pentru emisiile legate de încălzirea cu combustibil și gaz din 2027, dar prețul este de așteptat să fie plafonat până în 2030.

Fondurile provenite de la o a doua piață a carbonului care vizează încălzirea clădirilor și combustibilii pentru drumuri vor merge către un „Fond pentru climatul social” conceput pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile vulnerabile să facă față crizei prețurilor energiei.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Gabriel Andronache, ANRE: Stocarea energiei, soluție pentru menținerea stabilității energetice

România nu trebuie să ajungă în situația Poloniei și să aibă probleme cu stabilitatea sistemului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.