Ungaria va crea o autoritate anticorupție și un grup de lucru care să implice organizații neguvernamentale pentru a supraveghea cheltuirea fondurilor Uniunii Europene, a anunțat guvernul într-un decret publicat luni seara în Monitorul său oficial, notează Reuters.
Mișcarea Budapestei are ca scop deblocarea fondurilor UE, deoarece guvernul premierului Viktor Orban este blocat în lupte cu Bruxelles-ul pe teme precum corupția, migrația, drepturile LGBTQ și standardele democratice.
Comisia Europeană a refuzat Ungariei să atragă din banii meniți să ajute la susținerea economiei în timpul pandemiei COVID-19, acuzând guvernul lui Orban că subminează statul de drept.
Ungaria se confruntă, de asemenea, cu sancțiuni financiare din partea Uniunii Europene pentru aceleași probleme legate de statul de drept, inclusiv procedurile de licitație publică, care nu respectă garanțiile anticorupție.
Guvernul va introduce un proiect de lege în parlament prin care să creează o autoritate independentă anticorupție până pe 30 septembrie și se așteaptă ca aceasta să fie înființată până pe 21 noiembrie.
Noul organism va interveni dacă autoritățile maghiare nu iau măsuri suficiente pentru „prevenirea, investigarea și remedierea cazurilor de fraudă, conflict de interese, corupție sau alte infracțiuni și abuzuri”, pe măsură ce fondurile Uniunii Europene sunt cheltuite, se arată în decret.
Guvernul va crea, de asemenea, un grup de lucru anticorupție pentru a consilia autoritatea. Jumătate din membrii grupului vor fi delegați guvernamentali, iar ceilalți vor fi reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale.
Guvernul lui Orban a fost supus unei presiuni crescute în ultimele luni pentru a ajunge la un acord cu Bruxelles-ul, deoarece moneda națională a atins noi minime, iar inflația continuă să crească.
Șeful de cabinet al premierului Orban a declarat luna trecută că Ungaria va modifica până la sfârșitul lunii octombrie mai multe legi criticate de Comisia Europeană dacă se ajunge la un acord privind ajutorul financiar.
Gergely Gulyas a mai spus că Ungaria va crea un sistem „mai strict ca niciodată” și cel mai transparent pentru supravegherea utilizării fondurilor UE și a contractelor de achiziții.