fbpx

Scandal de corupție: europarlamentarii votează pentru suspendarea accesului Qatarului la Parlamentul UE

Membrii Parlamentului European au votat joi să suspende accesul reprezentanților Qatarului în incinta hemiciclului, deoarece țara din Golf este suspectată că a oferit „sume mari de bani” și „cadouri substanțiale” europarlamentarilor și asistenților în încercarea de a influența decizii europeane.

Legislatorii au decis, de asemenea, să oprească toate actele legislative în curs care implică Qatarul.

Ancheta poliției belgiene cu privire la influența nejustificată a unui stat din Golful Persic, despre care se crede că este Qatar, a trimis unde de șoc prin Bruxelles și a pus sub semnul întrebării regulile de transparență și de lobby ale parlamentului.

Europarlamentarul grec, Eva Kaili, împreună cu alți trei suspecți, a fost acuzați de participare la o organizație criminală, corupție și spălare de bani. Cei patru rămân în arest.

Kaili a fost deja înlăturată din funcția de vicepreședinte al Parlamentului European și din apartenența la grupul socialist, cunoscut sub numele de S&D.

Poliția a efectuat peste 20 de percheziții de vinerea trecută, a confiscat peste 1,5 milioane de euro în numerar și a înghețat resurse IT de la angajații Parlamentului pentru a preveni dispariția datelor cheie.

În rezoluția adoptată joi cu 541 de voturi pentru și doar două împotrivă, europarlamentarii s-au descris drept „consternați” de dezvăluiri și au subliniat „gravitatea și amploarea” cazului.

Parlamentul „denunță, în cei mai fermi termeni, presupusele tentative ale Qatarului de a influența deputații, foștii deputați și personalul Parlamentului European prin acte de corupție, care constituie o ingerință străină gravă în procesele democratice ale UE”, se arată în declatație.

„Mijloacele inadecvate de influențare, mita și alte infracțiuni penale sunt inacceptabile”.

Deputații europeni au cerut suspendarea ecusoanelor de acces eliberate „reprezentanților intereselor qatarezilor”, care ar putea depăși cetățenii qatarilor, până când ancheta va clarifica în continuare faptele.

Mai mult, parlamentarii au decis să suspende „toate lucrările privind dosarele legislative referitoare la Qatar”, în special acordul UE-Qatar privind aviația, care nu a fost încă ratificat pe deplin, și controversata liberalizare a vizelor pentru cetățenii din Qatar și Kuweit.

Exonerarea de a deține viză a fost aprobată la începutul acestei luni de către comisia pentru libertăți civile a parlamentului cu 42 de voturi pentru, inclusiv al lui Kaili, și 16 împotrivă, și era de așteptat să fie trimisă în plen.

Nu este clar când vor fi reluate discuțiile despre dosar.

Deputații europeni vor anula, de asemenea, toate „vizitele planificate” în țara din Golf, care găzduiește în prezent Cupa Mondială FIFA, și au cerut interzicerea la nivelul UE a donațiilor politice făcute de țări din afara blocului.

„Încrederea în integritatea Parlamentului și în statul de drept este esențială pentru funcționarea democrației europene”, au spus parlamentarii în moțiunea, sponsorizată de șase partide politice.

„Este esențial să ne asigurăm că procesele democratice nu sunt captate de interese private și externe”.

În plus, rezoluția cere o anchetă internă, o comisie specială pentru transparență și integritate și un vicepreședinte „dedicat”, însărcinat cu combaterea corupției și ingerințelor străine.

Deputații solicită, de asemenea, reguli mai stricte pentru a proteja avertizorii, pentru a monitoriza așa-numitele grupuri de prietenie și pentru a reglementa „locuri de muncă secundare”, precum și pentru a face obligatoriu Registrul de transparență al UE.

Propuneri similare au fost dezvăluite joi de președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, care a promis că va lansa un proces de reformă „amplu” pentru a combate corupția și lobby-ul ilicit.

De când scandalul de corupție a izbucnit în weekend, guvernul din Qatar a luat o poziție fermă și s-a distanțat de Kaili și de ceilalți suspecți.

„Statul Qatar respinge categoric orice încercare de a-l asocia cu acuzațiile de abatere. Orice asociere a guvernului Qatar cu afirmațiile raportate este fără temei și grav dezinformată”, a declarat Misiunea Qatar în Uniunea Europeană într-un comunicat.

„Statul Qatar lucrează prin implicare de la instituție la instituție și funcționează în deplină conformitate cu legile și reglementările internaționale”.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.