Indicele pentru Pacea și Securitatea Femeilor pe 2023 a fost lansat marți, clasificând țările din întreaga lume în ceea ce privește statutul femeii.
Peace Research Institute Oslo (PRIO), care a fost coautor al indexului, a constatat că multe dintre cele mai bune țări din lume pentru femei sunt în Europa, deși există variații semnificative între regiuni.
Acesta a remarcat că societățile în care femeile se descurcă bine sunt, de asemenea, mai pașnice, democratice, prospere și mai bine pregătite pentru a se adapta la schimbările climatice.
Cercetătorii au avertizat, totuși, în raportul lor, că „crizele cu mai multe straturi subminează statutul femeilor și amenință să dea înapoi decenii de progres”, invocând creșterea autoritarismului, strămutarea în masă, conflictele armate devastatoare și consecințele continue ale COVID.
Împreună cu Institutul pentru Femei al Universității din Georgetown, PRIO s-a bazat pe date care măsoară incluziunea, justiția și securitatea pentru femei. Ei au folosit 13 indicatori în total, care au variat de la legile educației și angajării până la percepțiile despre siguranță și violență.
Indicele pentru Pacea și Securitatea Femeilor de anul acesta – acum la a patra ediție – a cuprins 44 de țări europene, inclusiv Balcanii și Caucazul. Nouă din primele zece țări potrivite pentru a fi femeie sunt europene, în ciuda disparităților flagrante din regiune. Danemarca se află în fruntea clasamentului din 2023, cu scoruri de peste trei ori mai mari decât Afganistanul, la partea de jos a scalei. Este urmată îndeaproape de Elveția și Suedia.
Ucraina se află în partea de jos a grămezii europene. Performanța sa slabă a fost determinată de scorurile de securitate „deosebit de scăzute” în comparație cu alte țări europene, a explicat PRIO pentru Euronews într-un comunicat, invazia Rusiei crescând amenințările și violența pentru femei. A doua și a treia țară din coada clasamentului sunt Kosovo și, respectiv, Azerbaidjan.
Scorul scăzut al Kosovo a fost atribuit rezultatelor slabe în materie de educație și angajare pentru femei, alături de „niveluri foarte ridicate” de mortalitate maternă, a spus PRIO. În Azerbaidjan, organizația din Norvegia a subliniat că prejudecata pentru fii de sex masculin (unde se nasc mai mulți băieți în comparație cu fetele) este substanțial mai mare decât în restul Europei. La defalcarea rezultatelor în diferitele regiuni ale Europei, sunt dezvăluite alte modele.
Țările scandinave sunt în top când vine vorba de a fi femeie, ca și în cazul multor alți indicatori. Regiunea înregistrează un scor de 0,925 din 1. Cele trei țări din Caucaz din indice – Georgia, Armenia și Azerbaidjan – se descurcă cel mai rău, Balcanii și Europa de Est al doilea și al treilea cel mai rău.
„Prin scorurile sale, clasamentele și datele solide, indicele WPS oferă un instrument valoros pentru persoanele care lucrează pe probleme legate de femei, pace și securitate”, a declarat Elena Ortiz, autorul principal al Indexului WPS.
„Politicii îl pot folosi pentru a identifica unde sunt necesare resurse. Cadrele universitare îl pot folosi pentru a studia tendințele în cadrul indicatorilor și între regiuni. Jurnaliştii îl pot folosi pentru a oferi context şi perspectivă poveştilor lor. Și activiștii îl pot folosi pentru a trage guvernele la răspundere pentru promisiunile lor privind promovarea statutului femeilor.”