fbpx

Fondurile UE „foarte optimiste” din Ungaria nu vor fi reținute din cauza problemelor legate de statul de drept

Guvernul ungar este „foarte optimist” la adresa Comisiei Europeane în speranța că va abandona amenințarea de a reține miliarde de euro din fondurile UE de la Budapesta, după ce guvernul a implementat o serie de reforme pentru a reduce preocupările legate de statul de drept.

Bruxelles-ul a amenințat în septembrie că nu va plăti 7,5 miliarde EUR din fondurile obișnuite de coeziune ale UE către Ungaria prin noul mecanism al statului de drept, cu alte 5,8 miliarde EUR în fonduri de redresare în caz de pandemie, de asemenea, reținute provizoriu.

Combinată, aceasta reprezintă aproape 10% din PIB-ul estimat al Ungariei pentru 2022.

Dar Budapesta ar putea primi fondurile dacă va continua cu 17 măsuri de remediere pe care le-a negociat cu Comisia.

Măsurile includ eforturi de consolidare a procesului de atribuire a contractelor publice, de eradicare a conflictelor de interese între oficialii guvernamentali și de a aborda deficiențele în investigarea și urmărirea penală a cazurilor privind fondurile UE.

Ungaria spune că a existat un „dialog constructiv”
„Sunt foarte optimist”, a declarat vineri, de la Bruxelles, ministrul maghiar al Justiției, Judot Varga, reporterilor, „pentru că în sfârșit am putut să ne așezăm la masă și au existat prevederi și propuneri constructive și foarte profesioniste cu privire la modul de remediere a preocupărilor ridicate de Comisie. ”

Miniștrii Afacerilor Interne urmează să discute despre istoricul democratic al Ungariei în timpul Consiliului Afaceri Generale din capitala Belgiei, dar nu vor lua nicio decizie vineri.

Budapesta are până pe 19 noiembrie să abordeze preocupările Comisiei Europene cu privire la care executivul UE nu se așteaptă să-și anunțe decizia privind dacă statele membre trebuie să voteze reținerea fondurilor până la sfârșitul lunii.

Pentru ca măsura punitivă să fie adoptată, ar trebui să fie aprobată cu majoritate calificată.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Suedia somată să ceară scuze comunității minoritare Tornedalian pentru abuzurile istorice

Statul suedez și Biserica Suediei ar trebui să își ceară scuze pentru nedreptățile istorice comise …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.